Muzika dokáže zkrášlit svět. Klavíristu Lukáše Vondráčka čeká recitál v Rudolfinu

ČTK ČTK
11. 12. 2019 12:03
Talentovaný klavírista Lukáš Vondráček, který před třemi roky jako první Čech vyhrál prestižní klavírní soutěž královny Alžběty v Bruselu, vystoupí tuto sobotu 14. prosince v pražském Rudolfinu.
Lukáš Vondráček žije v americkém Bostonu.
Lukáš Vondráček žije v americkém Bostonu. | Foto: Irene Kim

Recitál je součástí cyklu Symfonického orchestru hl. m. Prahy nazvaného Světová klavírní tvorba a nabídne Dětské scény Roberta Schumanna nebo tři taneční skladby Bedřicha Smetany.

Po sobotním vystoupení se opavský rodák do Prahy vrátí ještě v lednu 2020.

"Možná to zní jako klišé, ale já si myslím, že muzika dokáže svět zkrášlit a že se všichni potřebujeme obklopovat něčím krásným. Zároveň se skrze hudbu člověk učí hodně o sobě i o světě," říká Vondráček.

Třiatřicetiletý klavírista uvede třináctidílný cyklus drobných skladeb s názvem Dětské scény, které Schumann napsal v roce 1838. Poetické miniatury jsou míněny jako nostalgická vzpomínka na dětství z pohledu dospělého.

Naopak Sonáta B dur Franze Schuberta vznikla v posledních měsících skladatelova života. "Je to hudba plná bolesti a utrpení, ale také lásky, radosti a touhy po životě," popisuje mluvčí orchestru FOK Tereza Axmannová.

Další částí programu je původně jednovětá Sonatina Maurice Ravela, kterou skladatel později ještě rozšířil o dvě věty.

K domácí tvorbě posluchače Vondráček přenese Českými tanci, které Bedřich Smetana napsal po úplné ztrátě sluchu. Budou to Cibulička, Hulán a Skočná, jež inspirovaly melodie ze sbírky písní básníka Karla Jaromíra Erbena.

Na Lednicko-valtickém hudebním festivalu Vondráček hrál Beethovenův Klavírní koncert řečený císařský. | Video: Lednicko-valtický hudební festival

V listopadu Lukáš Vondráček vyjel na pětidenní turné s Janáčkovou filharmonií Ostrava do Jižní Koreje. V pěti městech vystoupili pod vedením dirigenta Leoše Svárovského se slovanským programem.

Vondráček pochází z Opavy. Hře na klavír se věnuje od raného dětství, kdy se o něm hovořilo jako o zázračném dítěti - první veřejné vystoupení měl jako čtyřletý. Ve 13 letech díky rektorské výjimce začal studovat hudební obor na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. Roku 2012 absolvoval bostonskou New England Conservatory, v Bostonu dnes také žije. Získal mnohá mezinárodní ocenění.

 

Právě se děje

Další zprávy