Budu hrát kvůli Chopinovi. Klavírista Vondráček změnil rozhodnutí, v Praze vystoupí

ČTK ČTK
7. 1. 2020 13:16
Klavírista Lukáš Vondráček přehodnotil nedávné rozhodnutí zrušit své lednové koncerty v Praze. Tímto gestem chtěl protestovat proti poměrům, které podle něj panují ve zdejším hudebním prostředí.
Lukáš Vondráček nakonec v Praze hrát bude.
Lukáš Vondráček nakonec v Praze hrát bude. | Foto: Irene Kim

Talentovaný hudebník, jenž jako první Čech roku 2016 vyhrál prestižní klavírní soutěž královny Alžběty v Bruselu, nakonec 15. a 16. ledna vystoupí v pražském Obecním domě na koncertu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK. Na programu budou mimo jiné díla Fryderyka Chopina.

"Rozhodl jsem se, že hrát budu. Kvůli Chopinovi. Je to štěstí strávit pár hodin nebo minut na pódiu s takovým géniem; nikdy nevím, kdy to může být naposled… A kvůli těm pár lidem, kteří mě snad chápou a tu hudbu rádi poslouchají," uvedl Lukáš Vondráček.

Za poslední kapku vedoucí k dřívějšímu rozhodnutí nehrát v Praze klavírista v prosinci označil recenzi svého koncertu v Rudolfinu. Vítěz několika mezinárodních soutěží v otevřeném dopise označil české hudební prostředí za "neuctivé a v mnoha ohledech zcela do sebe zahleděné a neprofesionální".

Napsal mimo jiné, že v šatně Rudolfina měl před recitálem zakázáno se rozehrát, aby nerušil koncert v přilehlé síni. K úrovni hudební žurnalistiky podotkl, že považuje za "nevkusné a neprofesionální", aby recenze publikovali lidé, kteří jsou podle něj studenty, v lepším případě absolventy regionálních konzervatoří.

Na sociálních sítích dopis vyvolal protichůdné reakce. Někteří přispěvatelé s Vondráčkem souhlasili. Jiní považovali jeho odmítnutí koncertovat v Praze za "trucovité" gesto. "Pane Vondráčku, souhlasím s vámi. Velmi! Bylo by to na delší psaní, smutné a naštvané. Ale nerozumím tomu, že trestáte hudební Prahu, hlavně zdejší vděčné a poučené posluchače," napsal divadelní kritik a historik Josef Herman.

"Rozhodnutí nehrát v Praze je z Vondráčkovy strany laciným gestem, které nakonec odnese pražské publikum. Klavíristově kariéře to neublíží, novinářka bude také psát dál a všichni si počkají na další příležitost, jak si zafňukat nad malým českým rybníčkem, nevzdělaností kritiků i neochotou hudebníků přijmout jejich výhrady," uvedl v komentáři pro Aktuálně.cz hudební kritik Boris Klepal.

Lukáš Vondráček se narodil 21. října 1986 a je považován za mimořádný talent. Na klavír začal hrát ve dvou letech.

První desku vydal jako jedenáctiletý, již rok předtím absolvoval turné po USA. Ve třinácti letech díky rektorské výjimce začal studovat hudební obor na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity. O dva roky později debutoval s Českou filharmonií na koncertě v Rudolfinu pod vedením ruského dirigenta a klavíristy Vladimira Ashkenazyho. Studoval rovněž na vídeňské konzervatoři a na akademii v Katovicích.

Jeho vítězství v soutěži královny Alžběty v roce 2016 odborníci srovnávali se ziskem zlaté olympijské medaile. Vondráček se zařadil po bok slavných vítězů, jako byli Emil Gilels, Leon Fleischer, Vladimir Ashkenazy, Malcom Frager, Denis Kožuchin nebo Boris Giltburg.

 

Právě se děje

Další zprávy