Letní slavnosti staré hudby letos představí tvorbu ze šlechtických dvorů

ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 6. 2021 11:22
V průběhu sedmi večerů letos festival Letní slavnosti staré hudby představí tvorbu ze šlechtických dvorů. Od 20. července do 5. srpna nabídne díla od středověku přes renesanci a baroko až po období rokoka.
Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové završí festivalový program 5. srpna v kostele sv. Šimona a Judy.
Collegium Marianum pod vedením Jany Semerádové završí festivalový program 5. srpna v kostele sv. Šimona a Judy. | Foto: Martin Divíšek

Při aristokratických dvorech působilo mnoho skladatelů. V podání předních zahraničních ansámblů, kteří se specializují na starou hudbu, tak zazní například díla zkomponovaná pro španělské krále, britskou princeznu Annu Hannoverskou nebo dvory Francouzů Ludvíka XIV. a Ludvíka XV.

Vedle lidského hlasu budou moci posluchači obdivovat i netradiční a pozapomenuté nástroje, jako jsou středověká loutna, fidula, irská harfa či vihuela da arco. Festival otevře 20. července německý vokální soubor Calmus Ensemble, který v Emauzském klášteře přednese díla mistrů renesanční vokální polyfonie.

"Pod monumentální žebrovou klenbou kostela Panny Marie Na Slovanech provede posluchače pozoruhodnou duchovní meditací o životě člověka," slibují pořadatelé. Klíčovým programem večera bude Jeremiášův Pláč, zhudebněný všestranným skladatelem Orlandem di Lassem. Vlámský hudebník žil v letech 1532 až 1594 a vedle Palestriny byl považován za vrcholného skladatele polyfonní hudby své doby.

Fidulu a středověkou loutnu rozezní italský ansámbl La fonte musica, belgičtí A nocte temporis na zámku Troja zavedou posluchače do irských zahrad a hudbu zpoza Pyrenejí představí španělské soubory La Ritirata a Capella de Ministrers.

V programu nechybí ani zdejší rezidenční ansámbl Collegium Marianum. Se septetem francouzských pěvců uzavře 22. ročník Letních slavností staré hudby novodobou světovou premiérou divertissement Le Retour des dieux sur la terre Françoise Colina de Blamonta, složeného pro francouzský královský dvůr.

"Pokračujeme tak ve velmi úspěšné a plodné spolupráci s Centrem pro barokní hudbu ve Versailles. A právě tam, na 'královské soaré', přeneseme festivalové posluchače," avizuje umělecká vedoucí souboru a dramaturgyně festivalu Jana Semerádová. "Stane se tak prostřednictvím dvou kratších oper, které byly určeny ke koncertnímu provedení v královských komnatách. Vedle novodobé premiéry Blamontova díla zazní také Les Plaisirs de Versailles Marca-Antoina Charpentiera," doplňuje.

Jana Semerádová, Hana Fleková a Jan Krejča z Collegia Mariana hrají suitu č. 2 od Jacquese Martina Hottetera, flétnisty na dvoře Ludvíka XIV. | Video: Collegium Marianum

Podtitulem 22. ročníku festivalu Letních slavností staré hudby je "nobilitas", program proto bude sledovat urozenost, ušlechtilost a její podoby v širokém slova smyslu. Koncerty se konají v sakrálních i světských historických prostorách hlavního města; v jednom případě festival využije i atmosféru zámecké zahrady a nově se návštěvníci podívají do zrekonstruovaného prostoru Šlechtovky ve Stromovce.

Vše doprovodí mezinárodní mistrovské interpretační kurzy Akademie Versailles a interpretační semináře se členy souborů Calmus Ensemble a La Ritirata.

 

Právě se děje

Další zprávy