Předkové řešili totéž, jen v jiných kulisách. Brněnská opera uvádí Veselou vdovu

Předkové řešili totéž, jen v jiných kulisách. Brněnská opera uvádí Veselou vdovu
Ondřej Koplík jako Camille, hrabě de Rosillon a Doubravka Součková v roli Valencienne.
Pavel Čeněk Vaculík jako sekretář ambasády Njegus.
Martin Veselý v roli sekretáře ambasády Njeguse a Jiří Hájek coby hrabě Danilo.
Pavel Čeněk Vaculík jako sekretář ambasády Njegus a Jan Šťáva coby baron Mirko Zeta.
Foto: Marek Olbrzymek
ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 1. 2023 14:11
Příběh bohaté ženy, kterou chce její okolí takticky provdat, se po třech desítkách let vrací na brněnské jeviště. Operetu Veselá vdova, nejznámější dílo rakouského skladatele Franze Lehára, uvede tamní Národní divadlo v pátek 3. února. "Děj je romantický a plný vtipných zápletek," avizuje dramaturgyně Patricie Částková.

O mladou vdovu Hannu Glawari se uchází mnoho nápadníků. Velvyslanec malého fiktivního knížectví Pontevedro však dostane pokyn zařídit, aby její miliony nezmizely v cizí zemi. Z rozhodnutí vlády si má vdova vzít toho pravého. "Tedy pravého z pohledu ekonomiky knížectví. Úkolem je pověřen hrabě Danilo, jenže velvyslanec netuší, že ten už má s Hannou svou milostnou historii," líčí dramaturgyně.

Podle režisérky Magdaleny Švecové je každá opereta zajímavá tím, že neobsahuje jen jednu složku, ale spojuje zpěv, mluvené slovo, tanec i výtvarné umění. "To všechno se snažíme naplnit, aby opereta zůstala operetou. Na druhou stranu jsme si dovolili i ten koncept trochu převést do současnější optiky," říká.

Švecová režíruje Veselou vdovu v tandemu s choreografem Martinem Packem. Podle něj mají podobný vkus i smysl pro humor, což je v operetě důležité. Při přípravě vycházeli mimo jiné z francouzských a italských komedií nebo němých grotesek.

"Pro mě je na Veselé vdově nejcennější, že řeší problémy, které jsou stále aktuální. Lidé se pořád berou z lásky i pro peníze. A jejich láska je také někdy neopětovaná. Je dobré si uvědomit, že naši předkové řešili to samé, jen v jiných kulisách," uvedl Pacek na besedě s diváky.

Důležitý obrazový i významový prvek inscenace představují kolotoče. "Chtěli jsme zkombinovat Vídeň, kde opereta vznikla, a Paříž, kde se odehrává. A průsečíkem byly právě francouzské kolotoče. Navíc lidské vztahy jsou také na takovém pomyslném kolotoči," objasňuje Švecová.

Role vdovy Hanny Glawari se stane první operetní zkušeností pěvkyně Veroniky Rovné, která alternuje s Janou Šrejmou Kačírkovou. Hlavní ženskou roli spolu sdílejí také v La traviatě. Jiří Hájek s Romanem Hozou zpívají hraběte Danila, jako baron Mirko Zeta se představí Jan Šťáva s Jiřím Sulženkem.

Veselou vdovu v Brně hudebně nastudoval dirigent Jakub Klecker, členy inscenačního týmu jsou také výtvarníci Zuzana Přidalová a David Janošek.

Dílo mělo světovou premiéru v roce 1905. Pátá a nejslavnější z osmadvaceti operet Franze Lehára mnohokrát zdobila i repertoár operních hvězd včetně známé nahrávky Elizabethy Schwarzkopfové z roku 1953.

Před osmi lety její inscenaci se slavnou Renée Flemingovou v hlavní roli přenášela do českých kin newyorská Metropolitní opera. "Kdo z našinců si potrpí na regionální hrdost, mohl snad být spokojený i s tím, že pražský konzervatorista a Fibichův žák, česky mluvící Franz Lehár, repertoárově pomohl - přinejmenším ekonomicky - jednomu slavnému divadelnímu domu," napsal tehdy kritik Jiří Černý. Záznam je k vidění na webu Met.

Opereta v repertoáru Národního divadla Brno nahradí Polskou krev od Oskara Nedbala, naposledy uvedenou na Silvestra.

 

Právě se děje

Další zprávy