Zemřel polský skladatel Penderecki, šel od avantgardy k polyfonii

ČTK ČTK
29. 3. 2020 10:48
Ve věku 86 let tuto neděli po dlouhé nemoci zemřel významný polský hudební skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki. Byl považován za jednoho z klíčových představitelů avantgardy druhé poloviny 20. století, přestože později se vrátil k polyfonii a melodické hudbě.
Krzysztof Penderecki na snímku z roku 2014, kdy s Izraelskou filharmonií uvedl své Polské rekviem.
Krzysztof Penderecki na snímku z roku 2014, kdy s Izraelskou filharmonií uvedl své Polské rekviem. | Foto: Reuters

O jeho úmrtí informovala rozhlasová stanice Radio Kraków. "Polská kultura dnes utrpěla velkou a nenahraditelnou ztrátu. Po dlouhé nemoci zemřel Krzysztof Penderecki - největší polský současný skladatel, jehož hudbu poslouchali od Japonska po Spojené státy," uvedl na Twitteru polský ministr kultury Piotr Gliński.

Penderecki experimentoval se zvukem, tonalitou, s netradičními vyjadřovacími prostředky, využíval nových technických možností.

Od 70. let minulého století se aktivně věnoval dirigentské kariéře, mnohokrát vystupoval také v Česku. Na objednávku ke stému výročí České filharmonie složil Klarinetový koncert. Předloni na podzim koncertem s Krakovskou filharmonií otevřel největší výstavní projekt Muzea umění v Olomouci nazvaný Rozlomená doba. A roku 2017 například završil festival Pražské jaro provedením svého oratoria Sedm bran jeruzalémských v podání Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který sám řídil.

Krzysztof Penderecki, který se narodil v roce 1933 ve městě Dębica na jihovýchodě Polska, byl autorem desítek symfonických, sborových a operních děl. V mládí se učil hře na housle, později vystudoval kompozici na Krakovské hudební akademii. Senzaci v Polsku způsobil, když v roce 1959 do soutěže mladých skladatelů anonymně zaslal tři díla a vyhrál s nimi všechny tři udílené ceny.

Ve světě na sebe poprvé výrazně upozornil jako autor skladby Žalozpěv obětem Hirošimy, za niž v roce 1959 získal cenu UNESCO. Jeho kompozice zněly ve filmech Vymítač ďábla (1973), Osvícení (1980) či Katyň (2007). Získal čtyři americké Grammy a byl držitelem i jiných ocenění.

Ukázka ze Žalozpěvu obětem Hirošimy pod taktovkou Krzysztofa Urbańského. | Video: Brilliant Classics
 

Právě se děje

Další zprávy