Zahraj mi to ke stým narozeninám. Bernstein se jich nedožil, Zimerman přání plní

Kultura ČTK Kultura, ČTK, BBC Music Magazine
17. 9. 2018 17:00
Klavírista Krystian Zimerman kdysi Leonardu Bernsteinovi slíbil, že mu jeho Druhou symfonii zahraje ke stým narozeninám. Bernstein se jich nedožil, Zimerman však přání splní tento týden na festivalu Dvořákova Praha.
Krystian Zimerman v Praze před čtyřmi lety uvedl Brahmsův Klavírní koncert č. 1. Polský národní rozhlasový orchestr dirigoval Alexander Liebreich, který se taktovky chopí i tento týden.
Krystian Zimerman v Praze před čtyřmi lety uvedl Brahmsův Klavírní koncert č. 1. Polský národní rozhlasový orchestr dirigoval Alexander Liebreich, který se taktovky chopí i tento týden. | Foto: Mat Hennek, Deutsche Grammophon

Když slavný polský klavírista Krystian Zimerman prvně přijížděl na festival Dvořákova Praha, do české metropole se vracel po třiatřiceti letech.

Další zastávku teď učiní po podstatně kratší době, pouhých čtyřech letech. Tento čtvrtek 20. září bude Zimerman hvězdou takzvaného amerického večeru, jejž Dvořákova Praha uvede v Rudolfinu. Kromě kompozice Samuela Barbera a Dvořákovy zřídka uváděné kantáty nazvané Americký prapor zazní Symfonie č. 2 pro klavír a orchestr Leonarda Bernsteina známá jako Věk úzkosti, kterou provede právě Zimerman.

Letos jedenašedesátiletý rodák z hornoslezského města Zabrze, jenž dnes žije ve Švýcarsku, na sebe upozornil v polovině 70. let vítězstvím v Chopinově mezinárodní klavírní soutěži. Později proslul jako interpret romantického repertoáru, zejména Chopina, věnuje se ale také soudobé tvorbě - dva klavírní koncerty pro něj například zkomponoval dnes již nežijící polský klasik 20. století Witold Lutosławski.

Se skladatelem Bernsteinem se klavírista znal od roku 1976 a opakovaně pod jeho taktovkou vystupoval i natáčel. Společně pořídili záznamy Stravinského baletu Svatba, Brahmsových a Beethovenových klavírních koncertů či právě Bernsteinova Věku úzkosti, který tento týden zazní v Praze.

Podle časopisu BBC Music Magazine americký dirigent polského klavíristku požádal, aby mu Věk úzkosti zahrál, "až mi bude sto let".

Stovky se Bernstein nedožil, zemřel roku 1990. Interpret však jeho přání nezapomněl a letos jej plní.

V červnu symfonii třikrát uvedl s Berlínskými filharmoniky pod taktovkou jejich odcházejícího šéfdirigenta Sira Simona Rattlea - záznam před několika týdny vydala společnost Deutsche Grammophon. A v těchto měsících má Zimerman totéž dílo na programu s London Symphony Orchestra.

Krystian Zimerman je proslulý vysokými nároky na kvalitu klavíru.
Krystian Zimerman je proslulý vysokými nároky na kvalitu klavíru. | Foto: Felix Broede, Deutsche Grammophon

V Praze jej doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu vedený svým novým šéfdirigentem Alexanderem Liebreichem.

Bernsteinova skladba, která místy připomene Stravinského i dobové jazzové vlivy, vznikla v letech 1948 až 1949. Nazvaná je podle stejnojmenné básně, za níž Angličan W. H. Auden obdržel Pulitzerovu cenu za poezii.

Podle vydavatelství Deutsche Grammophon skladatel při zhudebnění Audenova díla reflektoval mimo jiné novou realitu začínající studené války.

Osu básně i symfonie tvoří setkání čtyř osob v newyorském baru, které debatují o nedávno skončeném světovém konfliktu, o svobodě slova, víře i pohledu na svět.

"Alespoň jedna z postav se dobere podstaty víry, což je asi to, oč jde také mně, a to zřejmě v každém díle, které jsem vytvořil," pravil Bernstein svému životopisci Humphreymu Burtonovi, když Věk úzkosti označil za své "nejameričtější dílo".

Krystian Zimerman je ve světě klasické hudby vysoce respektovanou osobností, publicisty bývá označován za jednoho z nejlepších žijících interpretů. Média ovšem často zmiňují také problematické aspekty jeho vystoupení.

Například před pěti lety Zimerman přerušil koncert v německém Essenu, neboť si všiml, že ho divák natáčí na mobilní telefon. "YouTube enormním způsobem ničí hudby," řekl a na svou obranu dodal, že mu nahrávací společnosti někdy odmítají dát smlouvu, protože "to, co chcete nahrát, už je od vás na YouTube". Přesto Zimerman koncert dokončil.

Rozruch klavírista vzbudil také roku 2009, kdy na recitálu v Los Angeles oznámil, že na protest proti snaze USA instalovat protiraketovou základnu v Polsku už se do Ameriky nevrátí. "Ruce pryč od mé země," vzkřikl na diváky Zimerman podle deníku Telegraph.

Zimermanovy návraty

◼ Krystian Zimerman roku 1973 zvítězil v soutěži českého festivalu Beethovenův Hradec, každoročně pořádaného na zámku Hradec nad Moravicí.

◼ Už coby laureát varšavské Chopinovy soutěže pak v pražském Obecním domě pod taktovkou Tadeusze Strugaly přednesl Chopinův Klavírní koncert č. 2.

◼ Znovu přijel roku 1981 na festival Pražské jaro. Zatím naposledy byl roku 2014 hostem Dvořákovy Prahy.

Klavírista při návštěvách USA rovněž opakovaně avizoval, že dokud bude ve funkci tehdejší prezident George W. Bush, odmítá zde nadále vystupovat. Jeho výroky se setkaly s ohlasem třeba v českých Haló novinách, které zprávu otiskly na titulní straně.

Zimermanovu nechuť vůči Spojeným státům ovšem publicisté dávají do souvislosti se zvýšeními bezpečnostními opatřeními na amerických letištích, která interpretovi ztížila život. Zimerman je zvyklý si s sebou vozit vlastní klavír značky Steinway, přičemž dvakrát - v letech 2001 a znovu o pět let později - byly tyto nástroje na newyorském letišti buď zcela zničeny, nebo vážně poškozeny.

"Ve vyhrocené atmosféře po teroristických útocích na New York v září 2001 nástroj zlikvidovala tamní letištní ochranka. Nelze se ani divit, že obrovskou přepravku čpící chemikáliemi považovala za skrýš pro výbušninu," napsala v Mladé frontě DNES novinářka Věra Drápelová.

Podle ní si Zimerman od té doby vozí pouze vnitřní mechaniku, kterou může zabudovat do místního nástroje, případně si vyžádá určitý klavír, který je v cílové zemi k dispozici.

V Praze by měl Zimerman tento týden zahrát na nástroj značky Steinway, který je v Rudolfinu nastálo - ostatně už ho zná z vystoupení na Dvořákově Praze před čtyřmi lety.

 

Právě se děje

Další zprávy