Koncerty budou, přinejhorším bez lidí. Pražské jaro představilo upravený program

ČTK ČTK
9. 4. 2021 14:28
Pořadatelé festivalu Pražské jaro představili upravený program, který bere v potaz opatření proti šíření koronaviru.
Festival uzavře koncert České filharmonie pod taktovkou Marka Wiggleswortha.
Festival uzavře koncert České filharmonie pod taktovkou Marka Wiggleswortha. | Foto: Sim Canetty-Clarke

Mezi 12. květnem a 3. červnem festival nabídne 23 koncertů, které se uskuteční s diváky v sálech, pokud to umožní platná opatření. Všechny koncerty budou moci lidé zároveň bezplatně zhlédnout v přímém přenosu na webu Pražského jara. Vystoupení se uskuteční, i kdyby mělo jít pouze o přenosy bez přítomnosti obecenstva.

"V uplynulých měsících jsme pečlivě sledovali vývoj pandemické situace, byli v každodenním kontaktu s umělci, s příslušnými úřady, vytvořili nespočet nejrůznějších scénářů. Projekty formátu Pražského jara, se silnou mezinárodní účastí a složitou logistikou, nelze zastavit či uvést v běh v řádu dnů," popisuje ředitel festivalu Roman Bělor.

"Program, který předkládáme, je průsečíkem toho nejlepšího možného, co nám dovolují protiepidemická opatření platná nejenom v České republice, ale s ohledem na hostování zahraničních umělců i v zahraničí, a ekonomických možností festivalu při enormním výpadku tržeb ze vstupného, které pokrývají až třetinu našich nákladů," doplňuje.

Tradiční zahajovací skladbu festivalu, Smetanovu Mou vlast, zahraje 12. května český barokní orchestr Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem. Původně ohlášení interpreti Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin a dirigent Vladimir Jurowski účast odvolali, protože v Německu aktuálně platná nařízení jim neumožní dílo nazkoušet.

Na závěrečném vystoupení 3. června by se v Obecním domě měla představit Česká filharmonie pod vedením Marka Wiggleswortha. Upravený program je na stránkách festivalu.

Pražské jaro v součinnosti s ministerstvem kultury a ministerstvem zdravotnictví připravuje pilotní projekt přibližně čtyř koncertů, které by se na základě speciálního režimu a výjimečných opatření odehrály za přítomnosti diváků v sále i v situaci, kdy by to obecně platná protiepidemická opatření neumožňovala. Na pilotním projektu Pražské jaro spolupracuje rovněž s Českou filharmonií.

Držitelé vstupenek budou v předstihu informováni, zda se koncert uskuteční za přítomnosti obecenstva v sále. Počet diváků stanovený příslušnými orgány státní správy bude naplněn držiteli vstupenek chronologicky dle data zakoupení.

Festival garantuje, že vstupné za neuskutečněné koncerty, stejně tak i za vstupenky, které nebude možné využít v důsledku omezené kapacity sálů či jejich úplného uzavření, bude refundováno v plné výši. Refundace začne 4. června.

Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil on-line. Základem programu bylo 11 živě přenášených koncertů.

 

Právě se děje

Další zprávy