Koncertním mistrem filharmonie bude Fišer, po roce může dostat definitivu

ČTK ČTK
18. 6. 2020 17:14
Novým koncertním mistrem České filharmonie bude od září vedle Jana Mráčka a Jiřího Vodičky současný koncertní mistr orchestru PKF - Prague Philharmonia Jan Fišer. Loni na podzim vyhrál konkurz a na pozici takzvaného čekatele nahradí Olgu Šroubkovou, které orchestr po roční zkušební době neodhlasoval definitivu.
Jan Fišer (na snímku) s klavíristou Ivo Kahánkem a violoncellistou Tomášem Jamníkem tvoří Dvořákovo trio.
Jan Fišer (na snímku) s klavíristou Ivo Kahánkem a violoncellistou Tomášem Jamníkem tvoří Dvořákovo trio. | Foto: Dorothea Bylica

Josef Špaček bude s Českou filharmonií nadále spolupracovat jako hostující koncertní mistr a umělecký partner.

"Jan Fišer je vynikající houslista, a proto jsem rád, že doplní tým našich skvělých koncertních mistrů. Zároveň věřím, že s Janem Mráčkem a Jiřím Vodičkou bude dobře spolupracovat a najde společnou řeč i s celým orchestrem," říká Robert Hanč, generální manažer České filharmonie zodpovědný za koncertní činnost.

Pokud na podzim nepřijde druhá vlna pandemie koronaviru, Jan Fišer na první židli usedne 14. září na koncertu festivalu Dvořákova Praha pod taktovkou hlavního hostujícího dirigenta orchestru Jakuba Hrůši.

"Na spolupráci s Českou filharmonií se velice těším a je pro mě obrovská čest být součástí 'první dámy' naší hudební scény. Je to však také závazek, přihlédneme-li k historii i současnosti orchestru, který je nanejvýš motivující. Také věřím, že se plně zúročí mých 17 let strávených na stejném postu v PKF - Prague Philharmonia," doplňuje Jan Fišer.

Po roční zkušební době bude o Fišerově setrvání na pozici koncertního mistra hlasovat celý orchestr. Pokud uspěje, dostane definitivu a zároveň možnost podílet se na vybraných projektech jako sólista, komorní hráč či umělecký vedoucí Komorního orchestru České filharmonie, jak je u koncertních mistrů prvního českého orchestru běžné.

Fišer, jenž patří mezi přední mladé české houslisty, uspěl v mnoha soutěžích. Vedle činnosti koncertního mistra spolupracuje se spoustou orchestrů jako sólový hráč, představil se rovněž na zahraničních festivalech ve Švýcarsku, Španělsku či USA.

Intenzivně se věnuje i komorní hře. S klavíristou Ivo Kahánkem a violoncellistou Tomášem Jamníkem tvoří Dvořákovo trio, které se řadí mezi nejlepší české komorní soubory. Je jedním z mentorů akademie MenArt a pravidelně působí i na hudebních kurzech.

Kariéru houslisty začal pod vedením Hany Metelkové, později studoval na Pražské konzervatoři u Jaroslava Foltýna. V roce 2003 absolvoval ve třídě koncertního mistra Pittsburgh Symphony Orchestra Andrése J. Cárdenese na Carnegie Mellon University - School of Music v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy