Koncert připomněl osmdesátiny skladatele Štědroně, dostal dort ve tvaru klavíru

ČTK ČTK
6. 4. 2022 10:15
Skladatel a muzikolog Miloš Štědroň v Brně opožděně oslavil 80. narozeniny, které připadly na 9. února. Úternímu koncertu v podání Ensemble Opera Diversa naslouchal plný sál Divadla Husa na provázku.

S oběma soubory je Štědroň spjatý. Ensemble Opera Diversa v posledních letech uvádí jeho nové skladby, pro Husu na provázku napsal například hudbu ke slavné Baladě pro banditu.

Štědroň je již desítky let jednou z nejvýraznějších kulturních osobností Brna. O nynější koncert panoval velký zájem, podle organizátorů přímo enormní. "Už nepřijímáme žádné další rezervace ani diváky příchozí na koncert bez rezervací," varovali v pondělí pořadatelé.

Program otevřela skladba Leoše Janáčka Zvuky ku památce Förchtgotta-Tovačovského pro smyčce. Právě Janáčkovi se Štědroň prakticky celý život věnuje jako hudební vědec, svůj vztah k němu popsal jako "celoživotní okouzlení". O Janáčkovi vytvořil několik studií a podílel se na kritických edicích jeho díla. Vrcholem Štědroňovy tvorby věnované Janáčkovi se stala monografie Leoš Janáček a hudba 20. století, vydaná roku 1998.

Štědroň se však zabývá také dalšími autory. "Věřím na Mozarta, potom na Monteverdiho a na Bacha. To jsou tři sloupy, na kterých stojí hudba. A potom samozřejmě na Dvořáka, Janáčka a Smetanu," řekl před časem. Mozarta považuje za skladatele, jaký se narodí jednou za tisíc let.

Ze Štědroňových skladeb v úterý padla volba na dílo Maminko, nejsi na texty Jana Skácela pro soprán a komorní ansámbl. Zaznělo v premiéře. Organizátoři vybrali též kompozice Štědroňových učitelů či souputníků Miloslava Ištvana, Ctirada Kohoutka a Jana Kapra. Oslavenec na jevišti dostal dort ve tvaru klavíru.

Ensemble Opera Diversa letos plánuje uvést ještě Štědroňovu "polovečerní operu" k výročí Gregora Johanna Mendela. Jmenuje se Velké tajemství - Světské a posvátné ze života Gregora Mendela, přičemž Štědroň je autorem hudby i libreta.

Štědroň se narodil do hudební rodiny. Vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity, tehdy známé jako Univerzita Jana Evangelisty Purkyně, bohemistiku a muzikologii.

V letech 1965 až 1970 pokračoval ve studiu skladby a hudební teorie na Janáčkově akademii múzických umění. Studijně pobýval v Německu, Belgii nebo Nizozemsku.

Počátkem 70. let začal působit v Ústavu hudební vědy Filosofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, v roce 1994 byl na Masarykově univerzitě jmenován profesorem. Zpočátku se věnoval hudební teorii a historii, později začal i skládat, mimo jiné pro činohru a film. Komponuje orchestrální, komorní a vokální skladby, stejně jako hudbu pro lidové nástroje. Bohatá je i jeho činnost jako publicisty, organizátora nebo člena vědeckých a uměleckých rad.

Získal mnoho cen. Sám si váží například té v Santanderu za nejlepší hudbu k filmu Balada pro banditu z roku 1980, protože předsedou poroty byl známý španělský režisér Carlos Saura. "Ale dozvěděli jsme se o tom až skoro za rok díky noticce v časopise Film a doba. Pak nám z Barrandova dali zprávu, po naší urgenci, že dostaneme plaketu a nějakou sošku. Nic však už přes urgence nepřišlo," vzpomínal později.

 

Právě se děje

Další zprávy