Koncert Collegia 1704 zakončila Händelova Hudba ke královskému ohňostroji

ČTK ČTK
31. 12. 2021 11:15
Slavnostní vystoupení barokního souboru Collegium 1704 tento čtvrtek v zaplněném pražském Rudolfinu zakončila Hudba ke královskému ohňostroji od Georga Friedricha Händela.

Dílo, které Wolfgang Amadeus Mozart popsal jako "spektákl anglické hrdosti a radosti", posluchači ocenili dlouhým potleskem, stejně jako celý program. Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse se s letošním rokem rozloučilo také díly Francesca Barsantiho a Antonia Caldary.

Na začátku večera se před Rudolfinem vytvořila dlouhá fronta kvůli kontrole potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci covid-19. V sále diváci museli mít nasazené respirátory.

Večer nazvaný Královský ohňostroj zahájila Caldarova Sinfonie C dur. Její partitura se dochovala u drážďanského dvora, svou monumentalitou ale odkazuje na ten vídeňský s takzvaným císařským stylem a skvělými trubači.

Následovalo Barsantiho Concerti grossi op. 3. no. 4. V díle italského flétnisty, hobojisty a skladatele, jenž stejně jako Händel strávil podstatnou část kariéry v Anglii, se uplatnili hráči na lesní roh Erwin Wieringa a Miroslav Rovenský.

První část večera zakončilo Händelovo Concerto a due cori, které dává vyniknout zejména dechovým nástrojům a obsahuje sólové pasáže pro hoboje.

Druhou část programu zahájilo Barsantiho Concerti grossi op. 3. no. 6. Podle hudebních znalců je pozoruhodné mimo jiné virtuózními a efektními party žesťů.

Závěrečnou Hudbu ke královskému ohňostroji Händel napsal v roce 1749 pro gigantické, čistě dechové obsazení k provedení pod širým nebem pro oslavy ukončení války o rakouské dědictví a uzavření míru v Cáchách. Vzápětí po premiéře vyhotovil verzi pro smyčcový orchestr s dechovými nástroji. V této podobě se dílo zapsalo do povědomí Händelových současníků i několika generací skladatelů.

V Rudolfinu soubor Collegium 1704 naposledy zahrál 7. prosince, kdy uvedl Vánoční oratorium Johanna Sebastiana Bacha. Znovu v Praze chystá na 15. února koncert Missa 1724 sestavený z tvorby Jana Dismase Zelenky. Missu 1724 doplní zhudebnění žalmu Laudate pueri z pera Antonia Vivaldiho. Pěveckého partu se ujme Kanaďanka Karina Gauvinová, uznávaná interpretka barokní hudby.

Orchestr byl založen v roce 2005, ve stejném roce vzniklo také pěvecké Collegium Vocale 1704. Letopočet 1704 v názvu odkazuje ke skladateli Zelenkovi, jehož tvorbě se hudebníci věnují, neboť právě z tohoto roku jsou doloženy počátky jeho kompoziční činnosti.

Letos v květnu Collegium 1704 pod vedením Václava Lukse zahájilo festival Pražské jaro provedením cyklu symfonických básní Bedřicha Smetany Má vlast.

 

Právě se děje

Další zprávy