Komorní cyklus Collegia 1704 pokračuje koncertem Blažíkové a theorbisty

ČTK ČTK
16. 3. 2023 18:00
Nejen díla slavného představitele raného italského baroka, skladatele Giovanniho Girolama Kapspergera, připomene nadcházející koncert z komorního cyklu barokního orchestru Collegium 1704. Uskuteční se nadcházející pondělí 20. března a účinkovat na něm budou sopranistka Hana Blažíková s theorbistou Janem Krejčou.
Hana Blažíková je jednou z nejžádanějších českých sopranistek.
Hana Blažíková je jednou z nejžádanějších českých sopranistek. | Foto: Vojtěch Havlík

Posluchače seznámí také s odkazem tvůrců, kteří se sice ve své době prosadili, avšak do všeobecného povědomí a repertoáru se vracejí až nyní. Všechny kompozice spojuje milostná tematika a světské zaměření. Dramaturgové program sestavili s tím, že hlavním nástrojem bude theorba, druh velké loutny oblíbené zejména v 17. století. Nástroj měl dlouhý krk se strunami, jejichž část byla nad hmatníkem a část vedle hmatníku.

"Nejdříve jsme měli jasno v tom, že chceme provést co nejvíce skladeb slavného theorbisty Kapspergera, a to jak pro sólovou theorbu, tak pro zpěv s jejím doprovodem," vysvětluje sopranistka Blažíková. Podle ní pro theorbistu neexistuje důležitější skladatel než právě Kapsperger, který žil v letech 1580 až 1651. "Pro mě byly velkým překvapením jeho nádherné monodie. Toto je přesně styl hudby, který mě z pěveckého hlediska velmi baví a zároveň i citově dojímá - nový recitativní styl počátku sedmnáctého století s překvapivými harmonickými postupy a neotřelými výrazovými prostředky," vysvětluje pěvkyně.

Autory dalších interpretovaných děl jsou Claudio Monteverdi, Barbara Strozziová či Benedetto Ferrari. Koncert začne vokální kompozicí cremonského skladatele, varhaníka a houslisty Tarquinia Meruly.

Sopranistka a harfistka Hana Blažíková absolvovala Pražskou konzervatoř ve třídě Jiřího Kotouče a následně ještě mnoho interpretačních kurzů. Zabývá se zejména barokní, středověkou a renesanční hudbou, sólově vystupuje s předními světovými ansámbly. Její hlas zní na více než třiceti deskách. Účinkuje také jako hráčka na gotickou a románskou harfu, především je ale jednou z nejžádanějších českých sopranistek.

Také theorbista Jan Krejča spolupracuje se špičkovými soubory. Koncertoval na festivalech Pražské jaro, Concentus Moraviae či Letní slavnosti staré hudby, vystupoval v Českém rozhlase i televizi, účinkoval na desítkách nahrávek. V roce 2006 vydal vlastní sólové album italské hudby pro theorbu nazvané Intavolatura di Tiorba.

Koncert se koná v rámci série Hudební cesty Evropou, kterou pořádá barokní orchestr Collegium 1704. Ten vznikl v roce 2005, stejně jako pěvecký ansámbl Collegium Vocale 1704. Letopočet v názvu symbolizuje skladatele Jana Dismase Zelenku, na jehož tvorbu se hudebníci specializují. Nový kulturní prostor Vzlet otevřeli s kolegy předloni v bývalém vršovickém kinu.

Hana Blažíková s Collegiem Marianem zpívá Maria, Boží matičko z České mariánské muziky od Adama Václava Michny z Otradovic. Foto: Petra Hajská | Video: Svatováclavský hudební festival Ostrava
 

Právě se děje

Další zprávy