Klasická hudba do karantény: Co zdarma streamují Berlín, Vídeň nebo Met

Boris Klepal Boris Klepal
15. 3. 2020 13:33
Pandemie koronaviru vyvolala solidaritu v uměleckých institucích, jejichž činnost ve většině Evropy byla ukončena prakticky ze dne na den. Velké organizace se nyní snaží vytvořit nouzová řešení pro ty, kterým živé umění chybí. Berlínská filharmonie, Vídeňská a Bavorská státní opera či newyorská Met dočasně a zdarma otevírají archivy. Vybíráme z nabídky koncertů a oper ve špičkové kvalitě.
Kirill Petrenko a Daniel Barenboim.
Daniel Barenboim hraje Beethovenův Klavírní koncert č. 3. | Video: Berliner Philharmoniker

Kirill Petrenko: Ve stínu křídel anděla smrti

Nový šéfdirigent Berlínských filharmoniků Kirill Petrenko se funkce ujal vloni v září. Vzápětí vyvolal obrovské nadšení u příznivců české hudby, když v lednu věnoval velký prostor hudbě Josefa Suka.

Petrenko nastudoval jeho smuteční symfonii Asrael z roku 1906, jejíž hudební úroveň i myšlenková hloubka bez problémů snesou srovnání s největšími skladateli přelomu 19. a 20. století v čele s Gustavem Mahlerem. Dílo pojmenované podle anděla smrti by navíc mohlo nést podtitul "podle skutečných událostí".

Suk napsal Asraela pod přímým dojmem ze smrti svého tchána Antonína Dvořáka a vlastní manželky, Dvořákovy dcery Otilie. Ta zemřela jen o rok později než její otec. Drtivý dopad osobní tragédie Suk přetavil do obdivuhodného hudebního monumentu, který si získává stále více pozornosti i mimo česká pódia. Kirill Petrenko navíc Asraela nastudoval z vůbec první kritické edice, kterou pro nakladatelství Bärenreiter připravil editor Jonáš Hájek.

V první části koncertu zní Beethovenův Klavírní koncert č. 3 se sólistou Danielem Barenboimem. Jeden z největších prominentů současného hudebního života se proslavil jako klavírista i dirigent, k Berlínským filharmonikům si odskočil z Berlínské státní opery, kde již 28 let působí jako "generalmusikdirektor".

 

Právě se děje

Další zprávy