Režisér Radok v Brně uvede opery Martinů a Poulence, spojují je iluze a čas

ČTK ČTK
6. 6. 2019 17:55
Dvě zdánlivě nesouvisející díla v Národním divadle Brno spojí uznávaný režisér David Radok. Novou operní inscenaci složí ze Tří fragmentů z Juliette od Bohuslava Martinů a Lidského hlasu s hudbou Francise Poulence.
Tři fragmenty z Juliette a Lidský hlas budou mít premiéru příští pátek.
Tři fragmenty z Juliette a Lidský hlas budou mít premiéru příští pátek. | Foto: Národní divadlo Brno

Podobně už Radok v Brně dříve sloučil jednoaktovky Modrovousův hrad od Bély Bartóka a Očekávání skladatele Arnolda Schönberga. V obou případech šlo o koprodukci s operním domem ve švédském Göteborgu.

Režisér David Radok na archivním snímku.
Režisér David Radok na archivním snímku. | Foto: Martin Svozílek

"Pro mě je zajímavé to, že se spojí dva příběhy, které spolu na povrchu nesouvisí, ale kde se dá najít nějaký společný jmenovatel a vytvořit ze dvou příběhů jeden," vysvětluje Radok, který zároveň oceňuje odvahu brněnského operního souboru vydávat se neprošlapanými stezkami.

Juliette od Bohuslava Martinů, která měla premiéru roku 1938, patří k nemnoha čistě surrealistickým operám.

Surrealistické prvky spatřuje Radok také v Lidském hlasu, což je monodrama Francise Poulence z roku 1958, zachycující poslední řeč ženy s milencem. Publikum z něho ale slyší jen jednu stranu, navíc hovor neustále přerušují technické výpadky.

Společným jmenovatelem děl jsou podle Davida Radoka dvě témata - iluze a čas. "Ta iluze je v tom, že si vytváříme iluzi o lidech, které potkáváme, o lidech, do kterých se zamilujeme, o lidech, se kterými žijeme. My ale máme také iluzi o sobě samých," rozvádí Radok, který je tentokrát i autorem scénografie. Inspiroval se dílem dánského malíře Vilhelma Hammershøie.

Protagonistkou večera bude dvojnásobná držitelka ceny Thálie, sopranistka Jana Šrejma Kačírková.

V první části večera ztvární Juliette, ve druhé zůstane na jevišti sama s telefonním sluchátkem. "Bude to velká výzva, každá zkouška byla emotivně velmi náročná," avizuje Kačírková.

Přesto se prý již nemůže dočkat premiéry, která se uskuteční příští pátek 14. června v Janáčkově divadle. Do konce sezony pak následují ještě reprízy 16., 25. a 26. června.

Kombinaci fragmentů z Juliette a Lidského hlasu už David Radok nastudoval v Göteborgu. Hlavní ženskou úlohu tam zpívala Švédka Kerstin Avemová.

 

Právě se děje

Další zprávy