Jako vyzvánění zvonů. Česká filharmonie uvede Hořínkovu premiéru

ČTK ČTK
1. 12. 2021 8:55
Pod taktovkou svého hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši zahraje Česká filharmonie ve dnech 1. až 3. prosince Pohádku léta Josefa Suka a První houslový koncert Bohuslava Martinů, v němž se sólového partu ujme Josef Špaček. V první polovině koncertů, jež se konají v pražském Rudolfinu, zazní světová premiéra kompozice Raduj se III od Slavomíra Hořínky.
Skladatel Slavomír Hořínka pochází z Valašského Meziříčí na Vsetínsku.
Skladatel Slavomír Hořínka pochází z Valašského Meziříčí na Vsetínsku. | Foto: archiv České filharmonie

Na její vznik přispěl Bohemian Heritage Fund. Poslední ze tří večerů bude možné sledovat na YouTube kanálu filharmonie.

Vláda v demisi pod vedením premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO ve čtvrtek rozhodla, že na kulturní akce smí nově jen 1000 sedících. Také pro návštěvníky Rudolfina bude platit povinnost prokázat se kompletním očkováním proti nemoci covid-19 nebo dokladem o jejím prodělání v posledních šesti měsících.

Novým opatřením má odpovídat snížená kapacita Dvořákovy síně Rudolfina. "Chceme v následujících týdnech za dodržení aktuálních vládních nařízení uskutečnit před diváky všechny koncerty, které máme na programu," potvrzuje mluvčí orchestru Luděk Březina.

S nápadem, aby si Česká filharmonie objednávala nové kompozice u současných autorů, přišel bývalý šéfdirigent Jiří Bělohlávek. Jeho nástupce Semjon Byčkov myšlenku rozvinul. Orchestr oslovil devět českých a pět zahraničních tvůrců.

Jako první uvedl světovou premiéru kantáty pro smíšený sbor a orchestr Vzkříšení naděje a světla. Zazněla pod taktovkou Jakuba Hrůši před Vánocemi 2018. Hudbu Jiřího Gemrota doprovodil text jeho dcery Kateřiny Penkové.

Druhá premiéra se měla uskutečnit na přelomu loňského dubna a května. Filharmonie plánovala uvést kompozici Labyrint paměti stylově široce rozkročeného Jiřího Temla. Premiéře však zabránila první vlna pandemie.

Když Česká filharmonie oslovila finalistu prvního ročníku své skladatelské soutěže z roku 2014 Slavomíra Hořínku, měl již na kontě dvě kompozice nazvané Raduj se. První byla Chairé pro komorní ansámbl, podruhé se jednalo o prostorovou skladbu z projektu Hudba k siréně s texty dopisů svaté Kláry adresovaných svaté Anežce České.

Novinka Raduj se III je podle autora "svědectvím o touze a úsilí nalézat důvody k radosti". Určena je velkému orchestru s bohatě vybavenou sekcí bicích, harfou a celestou.

Zvukovou a rytmickou stránku autor přirovnává "k vyzvánění celé řady zvonů zároveň, z jejichž harmonií vybírám někdy jen jeden jediný tón, jindy více". Partituru uvozují tři úryvky ze středověkého gregoriánského hymnu Exsultet s imperativy "zajásejte" nebo "raduj se", který se zpívá při velikonoční vigilii. V křesťanské liturgii je symbolicky propojen právě s "návratem" zvonů a světla, uvádí filharmonie.

Čtyřicetiletý Slavomír Hořínka, jenž pochází z Valašského Meziříčí na Vsetínsku, vyučuje na katedře skladby pražské HAMU, kde sám studoval pod vedením Ivana Kurze. Psát začal poměrně brzy, jeho dílo zahrnuje orchestrální, komorní, vokální, koncertantní či prostorovou tvorbu.

 

Právě se děje

Další zprávy