Jak snadno dospělí podléhají manipulaci. Brněnská opera uvádí Otella

ČTK ČTK
14. 6. 2022 19:23
Žárlivost, předsudky, ale také láska a něha ovládají postavy v Otellovi, kterého tuto sobotu uvede Národní divadlo Brno. Bude to jeho poslední operní premiéra sezony. Skladatel Giuseppe Verdi vycházel ze známé tragédie Williama Shakespeara, práci dokončil roku 1887. Na brněnské jeviště se Otello vrací po více než 30 letech.

Po sobotní premiéře bude Otello znovu na programu Janáčkova divadla 19., 21. a 28. června. V červenci ho brněnské Národní divadlo představí na festivalu Thurn und Taxis Schlossfestspiele v bavorském Řeznu.

"Zajímá mě, jak snadno dospělí lidé podléhají manipulaci, ztrácejí kontrolu nad svým myšlením i emocemi. Jak lehce jsme schopni uvěřit evidentním hloupostem jako Otello a nepřipustit si evidentní nebezpečí jako Desdemona," avizuje ředitel divadla Martin Glaser, který inscenaci režíruje.

Spolupracoval na ní s dirigentem Robertem Kružíkem a výtvarníky Pavlem Borákem s Markétou Sládečkovou. Stejný tým už v Brně připravil Čajkovského opery Piková dáma a pandemického Evžena Oněgina.

Titulní role Otella je prubířským kamenem hrdinných tenorů. Giuseppe Verdi do partu vložil všechny odstíny lidské duše, od válečníka přes něžného a milujícího muže po "raněné zvíře" sžírané žárlivostí, uvádějí pořadatelé.

V Brně budou Otella zpívat jihokorejský tenorista Pak Song-kju, kterého už zdejší diváci znají z inscenací oper La Gioconda nebo Turandot, a Harold Meers z USA. Jako Desdemona se představí Pavla Vykopalová alternující s Janou Šrejmou Kačírkovou. V roli Jaga se střídají srbský barytonista Dragutin Matić a Gruzínec Giorgi Mtchedlishvili.

"Verdiho Otello je skutečně mistrovské dílo. Bude to znít jako klišé, ale myslím si, že v této opeře není slabých míst," říká dirigent Robert Kružík. "Jsem vždy naprosto fascinován sborovými scénami. S jakou propracovaností a barvitostí dokáže Verdi vystavět hned úvodní sbor s použitím hromů, blesků a dunění moře," popisuje.

Dramatické nálady opera střídá s lyrickými polohami, například v počátečních zamilovaných duetech mezi Otellem a Desdemonou.

 

Právě se děje

Další zprávy