Hovoří i za Českou filharmonii. Ruský klavírista uvede skladbu o ukrajinské výhře

ČTK ČTK
24. 11. 2022 13:59
Ruský klavírista Jevgenij Kissin, který od roku 2017 žije v Praze, napsal skladbu kritizující ruskou agresi na Ukrajině. Uvede ji 5. prosince v Sukově síni pražského Rudolfina s koncertními mistry České filharmonie, houslistou Janem Fišerem a violoncellistou Václavem Petrem.
Jevgenij Kissin má v Praze přechodný pobyt coby manžel Češky.
Jevgenij Kissin má v Praze přechodný pobyt coby manžel Češky. | Foto: Johann Sebastian Hänel

"Jevgenij Kissin patří k největším osobnostem současné klasické hudby. Považujeme za čest, že se rozhodl uvést svoji novou skladbu ve spolupráci s koncertními mistry České filharmonie. Trio, které odráží jeho postoj k válce na Ukrajině, hovoří i za naše hudebníky," říká David Mareček, generální ředitel České filharmonie.

Trio pro housle, violoncello a klavír od Jevgenije Kissina tvoří tři věty. Ta první ilustruje ruskou invazi a bombardování, druhá tragédii Ukrajiny a jejího lidu. Kissin v ní cituje ukrajinské lidové písně Oj, přijdu já do hrobu a Běda mi, běda. Třetí věta pak zrcadlí ukrajinské vítězství, ve které ruský komponista a kritik invaze pevně věří.

"Třetí téma, Finale, je rozděleno na dvě části. První je napsána v ukrajinském, druhá v židovském stylu," přibližuje Kissin. "Ten pro mne symbolizuje tři věci: ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je Žid. V ukrajinské armádě bojují izraelští dobrovolníci. Já jsem Žid, který se narodil a vyrostl v Rusku, a protože můj národ byl největší obětí ruské xenofobie, vždy jsem cítil silnou solidaritu se všemi ostatními oběťmi. Nyní jsou Ukrajinci hlavními oběťmi ruské xenofobie a imperialismu, takže se domnívám, že my Židé bychom měli být jejich hlavními spojenci," dodává.

Jedenapadesátiletý moskevský rodák Kissin vystupoval s předními světovými dirigenty včetně Claudia Abbada, Vladimira Ashkenazyho, Daniela Barenboima nebo Lorina Maazela, stejně jako s významnými orchestry. Narodil se v Moskvě, hrát a improvizovat na klavír začal ve věku dvou let. Jako šestiletý zahájil studia na hudební škole pro nadané děti. V deseti letech poprvé vystoupil s orchestrem, o rok později měl prvně samostatný recitál.

Jako dvanáctiletý získal mezinárodní věhlas, když jeho vystoupení s Moskevskou státní filharmonií vyšlo na LP. Roku 1985 vystoupil poprvé v zahraničí, roku 1988 pak hrál pod taktovkou Herberta von Karajana na novoročním koncertě Berlínských filharmoniků, který do světa vysílala televize.

Kissin, jenž má vedle ruského také britské a izraelské občanství, podepsal výhradní smlouvu s prestižním vydavatelstvím Deutsche Grammophon a mimo jiné je čestným členem Královské hudební akademie v Londýně.

Získal čestný doktorát hudby na Manhattan School of Music, Šostakovičovu cenu či naposledy čestný doktorát filozofie na univerzitě v Hongkongu.

V Praze má přechodný pobyt coby manžel Češky. "Rád podnikám dlouhé procházky centrem Prahy a obdivuji její krásu. 28 let poté, co jsem opustil Rusko, se tady cítím nejvíc doma. Pokaždé když se vracím z cest, říkám ženě: Země česká, domov můj," popsal před několika lety v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Jeho Trio pro housle, violoncello a klavír na koncertě v Rudolfinu doplní Druhý klavírní kvintet Antonína Dvořáka, v němž se k houslistovi Janu Fišerovi a violoncellistovi Václavu Petrovi přidají houslistka Petra Brabcová, violista Jiří Pinkas a klavírista Ivo Kahánek.

Jevgenij Kissin hraje Beethovenův Turecký pochod v klavírním aranžmá Antona Rubinsteina. Foto: Johann Sebastian Hänel | Video: Medici.tv
 

Právě se děje

Další zprávy