Gardiner nebo Buchbinder. Česká filharmonie bude vysílat adventní koncerty

ČTK ČTK
23. 11. 2020 13:08
V průběhu čtyř adventních nedělí uvede Česká filharmonie mimořádné koncerty z pražského Rudolfina. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru se uskuteční bez publika. Spolupracuje na nich Česká televize.
Sir John Eliot Gardiner předloni na festivalu Pražské jaro dirigoval orchestry staré hudby Monteverdi Choir a English Baroque Soloists.
Sir John Eliot Gardiner předloni na festivalu Pražské jaro dirigoval orchestry staré hudby Monteverdi Choir a English Baroque Soloists. | Foto: Petra Hajská

První večer 29. listopadu budou dirigovat sir John Eliot Gardiner a Ondřej Vrabec. Sólové party zahrají s výjimkou rakouského klavíristy Rudolfa Buchbindera výlučně domácí interpreti.

Koncerty vysílá program ČT art, ke zhlédnutí budou také na Facebooku filharmonie a dalších partnerů. Moderovat je má Marek Eben. "Pokračující druhá vlna pandemie koronaviru nás bohužel nutí zrušit všechny abonentní koncerty a edukační programy až do konce letošního roku. Milovníky klasické hudby však nechceme připravit o zážitky z živého provedení, kterých se jim v posledních týdnech příliš nedostává," vysvětluje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

"S Českou televizí jsme se domluvili na sérii čtyř koncertů, během nichž Česká filharmonie prostřednictvím televizních obrazovek navštíví posluchače u nich doma," dodává.

První koncert tuto neděli 29. listopadu je věnován českým skladatelům. Symfonii D dur Jana Václava Huga Voříška a Sinfoniettu La Jolla pro klavír a komorní orchestr Bohuslava Martinů diriguje slavný sir John Eliot Gardiner.

Prostřední skladbu večera, Janáčkovo Capriccio pro klavír levou rukou a dechový soubor, provede dirigent Ondřej Vrabec, klavírního partu se ujme Igor Ardašev.

Sedmasedmdesátiletý dirigent Gardiner je jedním z průkopníků historicky poučené interpretace. Zakladatel souborů Monteverdi Choir, English Baroque Soloists a Orchestre Révolutionnaire et Romantique v minulosti například připomněl 250 let od Bachova úmrtí uvedením všech jeho církevních kantát v programu nazvaném Bach Pilgrimage.

"S hudebníky a zpěváky tehdy Gardiner putoval od kostela ke kostelu, z Německa přes Paříž a Curych až do New Yorku. Každá kantáta zazněla v den liturgického roku, pro nějž byla autorem zkomponována," popsala v Hospodářských novinách muzikoložka Dita Hradecká projekt, jehož výsledkem bylo 56 skladeb na 28 albech vyznamenaných mnoha cenami.

Händelovo Dixit Dominus pod taktovkou sira Johna Eliota Gardinera. Foto: Sim Canetty-Clarke. | Video: Arte

Druhý večer 6. prosince Česká filharmonie připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, které připadá na 16. prosince.

Rakouský dirigent Manfred Honeck provede vedle Beethovenovy První symfonie i výběr ze scénické hudby Edvarda Griega k Ibsenově hře Peer Gynt a Klavírní koncert d moll Wolfganga Amadea Mozarta, v němž jako sólista vystoupí rakouský pianista Rudolf Buchbinder.

V první polovině třetího večera 13. prosince se pod taktovkou Petra Altrichtera v Brahmsově Dvojkoncertu pro housle a violoncello představí dva členové České filharmonie Jan Mráček a Ivan Vokáč.

V závěrečném večeru 20. prosince bude orchestr řídit jeho hlavní hostující dirigent Tomáš Netopil. Trumpetových partů ve skladbě Pavla Josefa Vejvanovského Sonata Vespertina se zhostí Stanislav Masaryk a Walter Hofbauer, v Mendelssohnově Houslovém koncertu e moll sólový part přednese Josef Špaček.

V průběhu zkoušek a koncertů platí přísná hygienická opatření. Celý orchestr bude pravidelně testován. Pódium má být rozšířeno, aby každý filharmonik mohl hrát ze svého pultu. Smyčcové skupiny budou od dechových odděleny plexisklovými paravány. K dispozici bude větší množství šaten pro účinkující.

 

Právě se děje

Další zprávy