V on-line podobě začíná Firkušného festival, Piemontesi bude streamovat

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 11. 2020 13:20
Osmý ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného, jejž pořádá Pražské jaro, se uskuteční on-line v původně ohlášených termínech mezi 1. a 7. listopadem.
Francesco Piemontesi.
Francesco Piemontesi. | Foto: Marco Borggreve

Aktuálně platná opatření nedovolují uspořádat čtyři koncerty s lidmi v sále. Diváci však mohou vystoupení bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu.

Průvodcem přímých přenosů je klavírista Ivo Kahánek. Firkušného festival tuto neděli 1. listopadu od 20 hodin zahájí recitál Francesca Piemontesiho.

Sedmatřicetiletý Švýcar je držitelem ceny z prestižní bruselské Soutěže královny Alžběty. Upozornil na sebe nahrávkou Lisztova Léta putování nebo sérií recitálů v londýnské Wigmore Hall nazvanou Mozartova Odyssea. Kombinuje klasický repertoár s moderní hudbou a v rozhovorech říká, že nahrávka Dvořákova Klavírního koncertu g moll s Českou filharmonií a Rudolfem Firkušným patří k jeho nejoblíbenějším.

Piemontesiho koncert pro české diváky otevře dílo jednoho z nejvýznamnějších německých skladatelů současnosti Helmuta Lachenmanna, následovat bude Schubertova Sonáta G dur. Večer zakončí Lisztova monumentální Sonáta h moll.

Z důvodu pandemie koronaviru na festival nepřijedou někteří avizovaní hosté. Zrušit evropské turné musel Američan Richard Goode, do Prahy nebude moci přicestovat ani Igor Levit. "Levit patří k nejosobitějším klavíristům současnosti, tento jeho plánovaný český debut právem vzbuzoval velká očekávání. Hledáme proto náhradní termín," říká ředitel festivalu Roman Bělor.

Organizátorům se podařilo zajistit účast Julianny Avdějevové, která se v Praze poprvé představila roku 2011, bezprostředně po senzačním vítězství na Chopinově soutěži ve Varšavě.

"Letos se měla na Pražské jaro vrátit spolu s houslistou Gidonem Kremerem, jenže kvůli pandemii ke koncertu nakonec nedošlo," doplňuje dramaturg Josef Třeštík. "Jsem proto velice rád, že 3. listopadu přijede do Prahy a její vystoupení budeme moci nabídnout jako on-line stream. Avdějevová uvede svůj kmenový repertoár, tedy hudbu Fryderyka Chopina a Sergeje Prokofjeva," dodává.

V aktualizovaném programu je též recitál mladého českého pianisty Marka Kozáka. "Patří k nejtalentovanějším českým klavíristům své generace, a pokud jde o volbu repertoáru, také k těm nepřemýšlivějším. Nebojí se uvádět ani díla méně hraných skladatelek a skladatelů, jako je Vítězslava Kaprálová nebo Karel Kovařovic," popisuje Třeštík.

Marek Kozák.
Marek Kozák. | Foto: Pražské jaro

Na streamovaném koncertě 5. listopadu Kozák zahraje mimo jiné pozdní opus 110 Ludwiga van Beethovena a skladbu Kejklíř Adama Skoumala, která vznikla na objednávku Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara, jíž je laureátem.

Čtveřici festivalových večerů uzavře klavíristka Slávka Vernerová, jejíž koncert se přesunul na 7. listopadu. Program zůstává zachován. "S nadějí vyhlížíme k 12. prosinci, kdy by letošní festival měl uzavřít legendární Daniel Barenboim. Moc si přejeme, aby se tak stalo před obecenstvem ve Dvořákově síni Rudolfina," dodává ředitel festivalu Bělor.

Rudolf Firkušný, který žil v letech 1912 až 1994 a po němž se festival jmenuje, byl jedním z nejslavnějších českých pianistů minulého století. Jeho osobnost se stala inspirací i pro mnoho skladatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy