Filharmonie Brno slaví Glassovo jubileum. Za spojení vděčí šéfdirigentovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
30. 1. 2022 10:33
Filharmonie Brno se připojí k mezinárodním oslavám 85. narozenin Philipa Glasse, jednoho z nejuznávanějších žijících skladatelů. Jubileum připadá na pondělí. Už tuto neděli se v Brně koná klavírní recitál se třemi Glassovými skladbami.
Philip Glass oslaví 85. narozeniny v pondělí.
Philip Glass oslaví 85. narozeniny v pondělí. | Foto: Fernando Aceves

Součástí večera bude také křest CD s autorovou Symfonií č. 12 Lodger, kterou brněnští filharmonici uvedli na loňském festivalu Pražské jaro a nyní ji jako první orchestr na světě nahráli.

Šéfdirigent Dennis Russell Davies a jeho manželka Maki Namekawa patří k autorovým blízkým přátelům a spolupracovníkům. Skladby, které na klavír zahrají v neděli, Glass zkomponoval pro ně. "Je nám ctí, že díky šéfdirigentově vztahu ke Glassovi se můžeme k oslavám takto připojit, zvláště hrdí jsme na premiérovou nahrávku," říká ředitelka orchestru Marie Kučerová.

Glass v 60. letech minulého století patřil k první vlně takzvaných minimalistů, jejichž skladby se odvracely od klasických forem i tonální harmonie. Stejně jako v případě kolegů La Monte Younga, Terryho Rileyho nebo Stevea Reicha se však jeho styl postupně vyvíjel, radikálním minimalistou už několik dekád není a nálepku sám nemá rád.

"Podle něj mylně vsugerovává dojem, že se muzika beze změn opakuje. Upřednostňuje označení 'hudba s repetitivními strukturami' a jen v příznivém rozpoložení je ochoten jako minimalistické označit alespoň své první období, završené patrně skladbou Music In Twelve Parts z roku 1974," napsalo o něm Aktuálně.cz.

Dnes má za sebou několik tradičně uchopených oper, symfonií a nevyhýbá se ani sonátám nebo etudám, jak ukazuje program nedělního koncertu. "Jeho díla se sice nadále opírají o repetitivní techniky vlastní minimalismu, ty jsou však adaptovány na tradiční vážnohudební kánon," doplňuje dramaturg brněnského orchestru Vítězslav Mikeš.

Na úvod večera zazní Šest etud, které Glass napsal v roce 1994 a věnoval je Daviesovi k jeho padesátinám. V české premiéře bude následovat Glassova Klavírní sonáta, zkomponovaná před třemi roky pro Maki Namekawu. Na druhou půli večera jsou připraveny Čtyři věty pro dva klavíry, které manželé provedou společně. Koncert v Besedním domě zaznamená Český rozhlas.

Jedna z Glassových nejznámějších skladeb Mad Rush, jak ji autor zahrál v Montréalu. | Video: ICI Musique
 

Právě se děje

Další zprávy