Filharmonie Brno se na Nový rok vrátila do Janáčkova divadla, to prošlo rekonstrukcí

ČTK ČTK
1. 1. 2020 21:58
Po dvou letech v prostorách sálu Stadion v Kounicově ulici se novoroční koncert Filharmonie Brno vrátil do Janáčkova divadla.
Novoroční koncert Filharmonie Brno se konal v budově zrekonstruovaného Janáčkova divadla.
Novoroční koncert Filharmonie Brno se konal v budově zrekonstruovaného Janáčkova divadla. | Foto: ČTK

Pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese orchestr před vyprodaným hledištěm zahájil večer Fanfárou pro obyčejného člověka od významného amerického skladatele z 20. století Aarona Coplanda. Divadlo v uplynulých dvou letech prošlo zásadními opravami.

Koncert zahájili ředitelka filharmonie Marie Kučerová (vpravo) a náměstek brněnské primátorky Oliver Pospíšil.
Koncert zahájili ředitelka filharmonie Marie Kučerová (vpravo) a náměstek brněnské primátorky Oliver Pospíšil. | Foto: ČTK

"Letošní koncert je pro nás výjimečný hned ze tří důvodů: vracíme se do Janáčkova divadla, začínáme naplno slavit 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena, a navíc nás do nového roku poprvé uvede šéfdirigent Dennis Russell Davies," uvedla dříve ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Po úvodní skladbě následovala Slovanská rapsodie Čechorakušana Viktora Ullmanna, po přestávce s přípitkem došlo na Devátou symfonii Ludwiga van Beethovena se slavnou Ódou na radost.

Podle dramaturga Filharmonie Brno Vítězslava Mikeše všechny tři kompozice spojilo téma humanismu a boje za svobodu.

"Novoroční koncert jsme sestavili tak, aby vyzněl jako univerzálně platné humanistické poselství symfonie," uvedl Mikeš. Filharmonie vítá nový rok koncertem už od svého založení v roce 1956.

Do Janáčkova divadla s kapacitou 1055 míst se Filharmonie Brno znovu vrátí v březnu a květnu. Dále bude koncertovat v Besedním domě a několikrát také v sále Stadion.

 

Právě se děje

Další zprávy