Češi hrají Čechům. Festival Dvořákova Praha letos oželí zahraniční hosty

ČTK ČTK
20. 5. 2020 11:33
Hudební festival Dvořákova Praha v pražském Rudolfinu se uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září, avšak se zredukovanou účastí zahraničních umělců.
Jediným zahraničním hostem festivalu bude šéfdirient České filharmonie Semjon Byčkov.
Jediným zahraničním hostem festivalu bude šéfdirient České filharmonie Semjon Byčkov. | Foto: Marco Borggreve

Zahraniční výjimku bude tvořit šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov, který festival zahájí 4. a 5. září dvěma díly Antonína Dvořáka - Violoncellovým koncert se sólistou Václavem Petrem a Novosvětskou symfonií.

Programový ředitel festivalu Jan Simon.
Programový ředitel festivalu Jan Simon. | Foto: Petra Hajská

Prodej vstupenek zatím zahájen nebude, protože nyní není jasné, jaká je povolená kapacita koncertních sálů. "Byť nás také zasáhla koronavirová krize, nechtěli jsme se vůbec dotknout základní programové koncepce. Museli jsme zredukovat účast zahraničních umělců, protože nikdo neví, jaká situace bude v září, ale jsem rád, že neslevujeme na našich uměleckých nárocích," říká programový ředitel festivalu Jan Simon.

Mezi hosty 13. ročníku budou dirigenti Jakub Hrůša, Tomáš Netopil, Petr Altrichter, Jiří Rožeň, v rolích sólistů i uměleckých vedoucích těles pak Radek Baborák nebo Josef Špaček. Dále uznávaní čeští klavíristé počínaje Lukášem Vondráčkem, Ivem Kahánkem, Martinem Kasíkem, Duem Ardašev nebo nastupující hvězdou Markem Kozákem. Vystoupí i sólisté jako Jana Boušková, Tomáš Jamník, Jan Mráček, Kateřina Kněžíková, Simona Šaturová nebo Jan Martiník.

Vedle rezidenčního orchestru České filharmonie se představí PKF - Prague Philharmonia nebo Česká Sinfonietta a Collegium 1704.

Konstantou festivalu zůstává hudba Antonína Dvořáka, programová řada Dvořák Collection se letos i v příštích ročnících soustředí na autorova komorní díla. Programově se tak prolíná s Komorní řadou, jejímž kurátorem je letos klavírista Lukáš Vondráček. Za heslo si festival vybral slogan Češi hrají Čechům.

"Bohužel jsme museli rezignovat na účast mnoha domluvených světových hvězd, jejichž cestu znemožnila celosvětová epidemiologická situace," přiznává ředitel pořádající Akademie klasické hudby Robert Kolář.

"Navíc nám v této těžké době přišlo férové soustředit se na angažování výhradně českých umělců, z nichž mnozí se v uplynulých měsících ocitli pod mimořádným lidským a mnohdy i existenčním tlakem. Chceme tím alespoň trochu pomoci naší vlasti a domácí kultuře. Nepochybuji o tom, že Antonín Dvořák by sám takový koncept festivalu bez zaváhání podpořil," doplňuje Kolář.

Festival připomene 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Jeho díla zazní v komorním i orchestrálním provedení, například jeho mši Missa solemnis provedou Collegium 1704 a Collegium Vocale 1704.

Díky dirigentovi Hrůšovi a rezidenční České filharmonii se ke slovu dostanou i Beethovenovy významné instrumentální koncerty. Nová programová řada Pro budoucnost se pak od letošní sezóny stane platformou pro vystoupení mladých hudebníků a prezentaci nových projektů pořádající Akademie klasické hudby, zaměřených na vzdělávání a podporu mladých umělců.

Loňský ročník festivalu Dvořákova Praha za více než dva týdny přilákal téměř 16 tisíc posluchačů, podobně jako v předchozích letech.

 

Právě se děje

Další zprávy