BBC Music Magazine ocenil české album s hudbou Dvořáka a Martinů

ČTK ČTK
28. 11. 2019 16:22
Album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, které natočili klavírista Ivo Kahánek a Bamberští symfonikové se svým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou, vybral prestižní britský hudební časopis BBC Music Magazine jako nahrávku měsíce.
Klavírista Ivo Kahánek.
Klavírista Ivo Kahánek. | Foto: Petr Kurečka/Supraphon

Nejprodávanější světový časopis zaměřený na klasickou hudbu, který vychází od roku 1992, ve svém listopadovém čísle ocenil album nazvané Dvořák Piano Concertos Martinů vydané letos v září na značce Supraphon.

Jakub Hrůša.
Jakub Hrůša. | Foto: Bamberger Symphoniker

"Spolupráce s Ivem Kahánkem v sobě vždy spojuje nejvyšší myslitelnou profesionalitu a lidskou vřelost. A obojí je, myslím, založeno mimo jiné na jeho umělecké pokoře," poznamenává dirigent Jakub Hrůša.

"Jsem šťastný, že naše upřímné a zanícené úsilí společně se stejně cítícími Bamberskými symfoniky v maximálně míře 'posloužit' géniům české hudby Dvořákovi a Martinů se teď setkává s takovým oceněním. Je to především pocta těmto skvělým skladatelům," dodává Hrůša, který je šéfdirigentem Bamberských symfoniků od roku 2016.

"Nesmírná pečlivost, s jakou Kahánek věnuje pozornost dynamickým znaménkům, dává vznik jasně strukturovanému provedení, které se vyznačuje výjimečným citem," píše v recenzi nahrávky Dvořákova Klavírního koncertu g moll kritik John Allison v BBC Music Magazine.

Ke Klavírnímu koncertu č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů pak uvádí, že "díky tomu, jak Kahánek zvládl úchvatnou zvukovost tohoto díla, se vše poskládá v jeden souvislý celek".

"Získat ocenění nahrávka měsíce v celosvětové konkurenci v tak prestižním odborném časopise, jakým je BBC Music Magazine, je velkou ctí. Ještě víc mne však těší fakt, že je to obrovský kompliment celé české hudbě, jejíž některá díla jsou občas neprávem podceňována," reaguje klavírista Ivo Kahánek.

"Rád bych tedy poděkoval Johnu Allisonovi za pochopení našich záměrů, Supraphonu za podporu a péči a zejména Jakubovi Hrůšovi a Bamberským symfonikům za to, že dali nahrávce celé své srdce," dodává.

Oceněné album Dvořák Piano Concertos Martinů v září vydal Supraphon. | Video: Supraphon

BBC Music Magazine vychází ve Velké Británii. Každé číslo obsahuje nejnovější zprávy ze světa i rozhovory s mezinárodně uznávanými umělci. Recenze BBC Music Magazine pokrývají vždy více než stovku nových klasických nahrávek, DVD a knih o hudbě, z nichž všechny píší vybraní odborníci. Vítězové se vyhlašují v několika kategoriích, Nahrávka měsíce (Recording of the Month) je pak nejvyšším oceněním.

 

Právě se děje

Další zprávy