Liberecká opera mění vedení, Doubravského po 18 letech nahradí Keprtová

ČTK ČTK
22. 10. 2020 13:33
Vedení libereckého Divadla F. X. Šaldy odvolalo dlouholetého vedoucího opery Martina Doubravského. Podle ředitelky Jarmily Levko za to může Doubravského selhání v komunikaci při krizových okamžicích pandemie koronaviru.
Libereckou operu od listopadu povede sedmatřicetiletá Linda Keprtová.
Libereckou operu od listopadu povede sedmatřicetiletá Linda Keprtová. | Foto: ČTK

V čele souboru stál Martin Doubravský od roku 2002, od listopadu jej nahradí dosavadní režisérka a dramaturgyně liberecké opery, sedmatřicetiletá Linda Keprtová. Doubravský v písemném prohlášení uvedl, že důvody svého odvolání nezná.

Podle ředitelky byla výměna vedení souboru plánovaná, současná situace ji jen urychlila.

"Kvůli epidemii koronaviru je nejen naše divadlo v krizi. Musím říci, že v těchto krizových okamžicích naše komunikace bohužel selhala, a proto jsem se rozhodla Martina Doubravského z funkce šéfa opery odvolat," uvedla Jarmila Levko. Více se vyjádřit nechtěla.

Doubravský v písemném vyjádření uvedl, že ředitelku požádal o zdůvodnění odvolání, které mu v jejím rozhodnutí chybělo.

"Na odpověď zatím čekám, i tak se ale na základě našeho pondělního rozhovoru mohu domnívat, že oním selháním naší komunikace je míněn fakt, že jsem v pátek 2. října měl v odpoledních hodinách vypnutý mobilní telefon," uvedl Doubravský.

Podle něj ale musí existovat i jiný, silnější důvod, který by dostatečně vysvětlil, že byl náhle odvolán ve chvíli, kdy dokončil práce na obsazení operních premiér roku 2021.

Divadlo F. X. Šaldy se stalo jedním z ohnisek nákazy koronavirem, nejvíce případů bylo v opeře a orchestru. Objevily se i tři případy v obecenstvu, u lidí, kteří seděli v první řadě na opeře Jakobín, jež měla premiéru na konci září. S divadelním ohniskem byla podle hygieniků spojena nákaza u 120 osob.

Martin Doubravský v libereckém divadle působí od roku 1990, vedení opery převzal ve svých 34 letech a stal se nejdéle sloužícím šéfem jednoho operního souboru.

"Martina Doubravského si vážím jako vynikajícího umělce, o čemž svědčí i fakt, že zůstává v našem divadle na velmi důležité pozici šéfdirigenta," dodává ředitelka Jarmila Levko.

Za Doubravského vedení soubor šestkrát získal hlavní cenu festivalu Opera.

"Soubor liberecké opery má kromě vysoké profesionální úrovně též mimořádný dar předávat divákům něco navíc, dar spontánního uměleckého sdělení spojeného s nevšední schopností spolupráce. Žádný šéf opery si nemůže přát víc a já si velmi přeji, aby tomu tak bylo i nadále," dodává Martin Doubravský.

 

Právě se děje

Další zprávy