Dirigenta Jiřího Bělohlávka připomíná výstava v Rudolfinu

ČTK ČTK
28. 3. 2018 18:35
Ve Dvoraně pražského Rudolfina je nově k vidění výstava připomínající šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka, který zemřel loni 31. května ve věku 71 let. Expozice fotografií a citátů nazvaná Jiří Bělohlávek 2012-2017. Pět sezon (nejen) s Českou filharmonií bude otevřená do 30. června 2018.
Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: ČF

Výstava přibližuje Jiřího Bělohlávka nejen jako dirigenta, ale i jako uměleckou osobnost, která podporovala mladé talenty a propagovala českou hudbu ve světě.  "Za pět let svého šéfovského působení dokázal Českou filharmonii neuvěřitelně povznést a nesmazatelnou stopu zanechal i v našich srdcích," řekl generální ředitel ČF David Mareček.

Ve fotografiích a citátech výstava zachycuje nejdůležitější události pětiletého působení Bělohlávka na postu šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie.

Nechybí mezi nimi zahájení Pražského jara v roce 2014, koncert ke 120. výročí prvního českého orchestru či koncert k jeho sedmdesátým narozeninám.

Výstava přináší také informace o jeho intenzivní práci s mladými talenty a romskými hudebníky i o počtu nahrávek, vystoupení v zahraničí a ocenění, kterých se Bělohlávkovi dostalo. Unikátní je například fotografie zachycující jeho poslední koncert 7. května 2017 v Poličce.

Úmrtí někdejšího šéfa londýnského Symfonického orchestru BBC označili hudebníci a další osobnosti z Česka i zahraničí za velkou ztrátu. Zprávu o jeho smrti přinesly všechny světové agentury, na Rudolfinu, kde v té době vrcholil hudební festival Pražské jaro, zavlál černý prapor. Před budovu lidé spontánně nosili květiny a zapalovali svíčky.

 

Právě se děje

Další zprávy