Dirigent Václav Luks se stal rytířem francouzského Řádu za umění a literaturu

ČTK ČTK
22. 6. 2022 17:07
Na francouzském velvyslanectví v Praze toto úterý z rukou velvyslance Alexise Dutertra převzal dirigent Václav Luks ocenění udělované francouzskou vládou za významné zásluhy. Dirigent barokního orchestru Collegium 1704 se stal rytířem Řádu za umění a literaturu.
Václav Luks.
Václav Luks. | Foto: Honza Mudra

Působení Collegia 1704, které jedenapadesátiletý Luks založil a umělecky jej dodnes vede, je od začátku provázáno s francouzskou hudební scénou. Už během prvního turné ve Francii roku 2007 ansámbl na festivalech v Chaise-Dieu a Sablé-sur-Sarthe představil dílo skladatele Jana Dismase Zelenky, s nímž je dosud spojený.

Při sérii koncertů ke 100. výročí založení Československa pak Collegium 1704 v Královské kapli ve Versailles, svatovítské katedrále v Praze a bazilice sv. Jana v Lateráně v Římě uvedlo Lullyho Te Deum a Biberovu Missu Salisburgensis.

Václav Luks (vlevo) s francouzským velvyslancem v Praze Alexisem Dutertrem, který mu předal Řád umění a literatury.
Václav Luks (vlevo) s francouzským velvyslancem v Praze Alexisem Dutertrem, který mu předal Řád umění a literatury. | Foto: Eva Kořínková

Collegium 1704 s Luksem vystoupilo též na koncertě pro účastníky březnového summitu lídrů Evropské unie, pořádaného prezidentem Emmanuelem Macronem ve Versailles u příležitosti francouzského předsednictví Rady Evropské unie.

Od roku 2009 soubor intenzivně spolupracuje s francouzskými institucemi také na operách. V koprodukci s operními domy ve Versailles, kde bylo Collegium 1704 v letech 2018 až 2021 rezidenčním souborem, a dále v Caen, v Rennes, Dijonu či Lille postupně uvedlo Rinalda od Georga Friedricha Händela, Myslivečkovu L'Olimpiade nominovanou na International Opera Awards a novodobou premiéru Arsildy od Antonia Vivaldiho.

Nejnovějším operním projektem je Händelova Alcina, kterou mohli od letošní únorové premiéry vidět diváci v Národním divadle Brno, Théâtre de Caen a Opéra Royal de Versailles.

Soubor spolupracuje s řadou francouzských televizních a rozhlasových stanic i festivalů. Nahrávky Collegia 1704 opakovaně získaly ocenění francouzské hudební kritiky Diapason d'Or.

Zelenkova Missa votiva, vydaná francouzským labelem Zig-Zag Territories, se probojovala na seznam deseti nejprodávanějších tamních nahrávek a byla oceněna také soškou TV Mezzo Coup de Coeur.

Mezi francouzské pěvce, s nimiž Václav Luks v poslední době spolupracoval, patří Philippe Jaroussky, Mathias Vidal či Christophe Dumaux. Jako dirigent a hudební poradce se podílel na chystaném filmu režiséra Petra Václava Il Boemo o životě Josefa Myslivečka, jehož scénář získal cenu Prix de Rome francouzského ministerstva kultury. Film bude do českých kin uveden 20. října. Před několika dny tvůrci zveřejnili první trailer.

Řád umění a literatury dříve převzaly mnohé osobnosti propojující českou a francouzskou kulturní scénu - například mezzosopranistka Magdalena Kožená, skladatel Petr Eben, režisér Jiří Menzel či bývalý prezident a dramatik Václav Havel.

Teaser trailer z filmu Il Boemo, který začnou kina promítat 20. října. | Video: Pilot Film
 

Právě se děje

Další zprávy