Dirigent Hrůša a sopranistka Kněžíková mohou získat cenu BBC, rozhodne veřejnost

ČTK ČTK
20. 1. 2022 15:34
Na cenu BBC Music Magazine byli ve dvou různých kategoriích nominováni sopranistka Kateřina Kněžíková za album Phidylé a dirigent Jakub Hrůša.
Jakub Hrůša je šéfdirigentem Bamberských symfoniků a hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie i orchestru Národní akademie Svaté Cecílie v Římě.
Jakub Hrůša je šéfdirigentem Bamberských symfoniků a hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie i orchestru Národní akademie Svaté Cecílie v Římě. | Foto: Andreas Herzau

Čtyřicetiletý Hrůša s Bamberskými symfoniky, které vede od roku 2016, a houslistou Frankem Peterem Zimmermannem nahrál Houslové koncerty č. 1 a č. 2 skladatele Bohuslava Martinů. Na album vydané skandinávskou firmou BIS Records zařadili ještě sonátu pro sólové housle od Bély Bartóka. Cenu BBC mají šanci získat v kategorii Concerto.

Veřejnost může hlasovat do 28. února, oznámili tento čtvrtek pořadatelé. Laureáty vyhlásí 28. dubna na galavečeru BBC Music Magazine Awards v londýnské hale Kings Place.

Kateřina Kněžíková může uspět s albem Phidylé.
Kateřina Kněžíková může uspět s albem Phidylé. | Foto: Martin Kubica

"BBC Music Magazine Awards jsou vyhrazené pouze klasické hudbě a na rozdíl od většiny jiných prestižních cen zde o vítězi jednotlivých kategorií rozhoduje prostřednictvím internetového hlasování široká veřejnost po celém světě," připomíná Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon.

Druhá nominovaná, devětatřicetiletá sopranistka Kateřina Kněžíková, nahrála album Phidylé s Janáčkovou filharmonií Ostrava a dirigentem Robertem Jindrou. Svůj sólový debut na značce Supraphon sestavila z písní, které vznikly na přelomu 19. a 20. století a mají nádech impresionismu. Na cenu BBC je nominovaná v kategorii vokálních nahrávek.

Porotci vybrali 27 alb z loňské produkce 17 významných světových vydavatelství. Nominace jsou rozděleny do devíti kategorií a představují to nejlepší z přibližně 175 nahrávek vloni recenzovaných v BBC Music Magazine.

Šéfproducent klasické hudby Supraphonu Matouš Vlčinský označuje BBC Music Magazine Awards za druhé nejvýznamnější ceny v britské klasické hudbě hned po ocenění měsíčníku Gramophone.

Jakub Hrůša, který je rovněž hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie a orchestru Národní akademie Svaté Cecílie v Římě, s Bamberskými symfoniky tento týden získal ocenění International Classical Music Awards. Šéfredaktoři světových hudebních časopisů a zástupci mezinárodních kulturních institucí ocenili jeho nahrávku Čtvrté symfonie Antona Brucknera. Hrůšovi dali přednost mimo jiné před albem natočeným orchestrem Bavorské státní opery pod taktovkou Kirilla Petrenka.

Frank Peter Zimmermann hraje Bartókovu houslovou sonátu, kterou natočil s Jakubem Hrůšou. | Video: BIS Records
 

Právě se děje

Další zprávy