Dirigent Barenboim kvůli zdraví zrušil turné, Pražské jaro nezahájí

ČTK ČTK
3. 5. 2022 22:06
Známý dirigent Daniel Barenboim kvůli zdravotním problémům zrušil evropské turné s West-Eastern Divan Orchestra. S ním měl nastudovanou také symfonickou báseň Má vlast od Bedřicha Smetany, jež měla zaznít 12. a 13. května na zahájení festivalu Pražské jaro.
Daniel Barenboim už Mou vlast uvedl na Pražském jaru v roce 2017 s Vídeňskými filharmoniky.
Daniel Barenboim už Mou vlast uvedl na Pražském jaru v roce 2017 s Vídeňskými filharmoniky. | Foto: Petra Hajská, Pražské jaro

Barenboima nahradí jeho bývalý asistent, devětadvacetiletý Němec Thomas Guggeis. Ten momentálně diriguje v berlínské Státní opeře, v sezoně 2023/2024 se na pět let stane hudebním ředitelem Frankfurtské opery.

Devětasedmdesátiletý Barenboim měl v uplynulých týdnech problémy se srdcem. Lékaři mu doporučili, aby byl další týdny v klidu. "Stažení z tohoto turné mě mrzí," uvedl s tím, že nyní se musí starat o své zdraví.

Dirigent s West-Eastern Divan Orchestra nastudoval Smetanovu Mou vlast, kterou měli kromě Pražského jara zahrát v Milánu nebo Paříži.

"Je velmi významné a symbolické, že náš orchestr, který stále nemá svou vlast, zahraje tuto skladbu v Praze," řekl před časem Barenboim.

West-Eastern Divan Orchestra založili Barenboim a americko-palestinský literární vědec Edward Said v roce 1999. Úmyslem tělesa je sblížit mladé Izraelce a Palestince. V orchestru působí také hudebníci z jiných států na Blízkém východě.

 

Právě se děje

Další zprávy