Prestižní firma Decca vydala Bělohlávkovu poslední nahrávku s Českou filharmonií

ČTK ČTK
12. 4. 2020 13:31
Prestižní společnost Decca Classics vydala dvojdisk České filharmonie se skladbami Requiem, Biblické písně a Te Deum od Antonína Dvořáka. Biblické písně se sólistou berlínské Státní opery Janem Martiníkem jsou poslední nahrávkou šéfdirigenta orchestru Jiřího Bělohlávka. Pořízena byla v únoru 2017, tři měsíce před jeho úmrtím.
Jiří Bělohlávek byl šéfdirigentem České filharmonie od roku 2012 až do své smrti v květnu 2017.
Jiří Bělohlávek byl šéfdirigentem České filharmonie od roku 2012 až do své smrti v květnu 2017. | Foto: Jiří Koťátko

Biblické písně měly světovou premiéru na prvním koncertě České filharmonie, který v Rudolfinu 4. ledna 1896 řídil Antonín Dvořák. "Requiem autor poprvé uvedl v roce 1891 na birminghamském festivalu a Te Deum v roce 1892 v newyorské Carnegie Hall u příležitosti čtyřstého výročí objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem," připomíná mluvčí prvního českého orchestru Luděk Březina. Nahrávka pod taktovkou Jiřího Bělohlávka vznikla 28. února 2017.

Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: Matej Slávik

Requiem se sólisty Ailynou Pérezovou, Christianne Stotijnovou, Michaelem Spyresem a Janem Martiníkem plus Pražským filharmonickým sborem pod vedením Lukáše Vasilka nahrál hlavní hostující dirigent České filharmonie Jakub Hrůša, stejně jako Te Deum s Kateřinou Kněžíkovou, Svatoplukem Semem a Pražským filharmonickým sborem.

Záznam Requiem pochází ze září 2017, Te Deum z prosince 2018. Všechny tři koncerty byly natočeny v pražském Rudolfinu.

Nahrávky Jiřího Bělohlávka s Českou filharmonií z posledních let jeho života zahrnují kompletní vydání Dvořákových symfonií a koncertů, Slovanské tance a Stabat Mater, Smetanovu Mou vlast, Janáčkovu Glagolskou mši a Sukova Asraela.

Česká filharmonie uctila památku Jiřího Bělohlávka, který zemřel 31. května 2017, provedením Dvořákova oratoria Stabat Mater pod taktovkou Jakuba Hrůši a vloni udělila první Cenu Jiřího Bělohlávka určenou mimořádně nadaným českým umělcům do 30 let.

Na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha měl také vloni premiéru film Romana Vávry nazvaný Jiří Bělohlávek: Když já tak rád diriguju… letos nominovaný na cenu Český lev.

Zpívejte Hospodinu píseň novou v podání České filharmonie a Jana Martiníka pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. | Video: Decca Music Group

Jakub Hrůša, který u Bělohlávka studoval na Akademii múzických umění v Praze, byl jmenován hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie v roce 2018. S prvním českým orchestrem absolvoval více než 70 koncertů doma i v zahraničí.

Českou filharmonii však Hrůša poprvé řídil ve Dvořákově síni Rudolfina jako teprve třiadvacetiletý již v prosinci 2004, naposledy pak letos začátkem března na turné po německých městech, které zaznamenalo úspěch u posluchačů i recenzentů.

Dubnové koncertní provedení Janáčkovy opery Káťa Kabanová s Kateřinou Kněžíkovou v hlavní roli, které mělo vedle pražského Rudolfina zaznít také v hamburské Labské filharmonii, už bylo zrušeno vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru.

 

Právě se děje

Další zprávy