Další ztráta po brexitu. Slavný dirigent Rattle odejde z Londýna do Mnichova

ČTK Kultura ČTK, DPA, AP, Kultura
11. 1. 2021 15:45
Pětašedesátiletý britský dirigent sir Simon Rattle bude od roku 2023 šéfdirigentem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, který sídlí v Mnichově. V pondělí o tom informovala agentura DPA.
Sir Simon Rattle žije se svou ženou, mezzosopranistkou Magdalenou Koženou, a dětmi v Berlíně.
Sir Simon Rattle žije se svou ženou, mezzosopranistkou Magdalenou Koženou, a dětmi v Berlíně. | Foto: Česká filharmonie

Rattle patří k nejslavnějším žijícím dirigentům, v letech 2002 až 2018 vedl Berlínské filharmoniky. Od roku 2017 v anglické metropoli šéfuje tamnímu London Symphony Orchestra, kde skončí roku 2023.

S orchestrem Bavorského rozhlasu podepsal pětiletou smlouvu. Nastoupí od sezony 2023/2024, první tři koncerty jej čekají již letos v březnu. Na pozici šéfdirigenta nahradí Lotyše Marisse Jansonse, který těleso vedl 16 let a předloni zemřel. Od té doby je post neobsazený.

"Očekávalo se, že sir Rattle u London Symphony Orchestra prodlouží smlouvu. Jeho odchod bude vnímán jako citelná ztráta pro svět britské klasické hudby," glosuje Will Gompertz, vedoucí kulturní rubriky BBC. Podle ní měl Rattle v Londýně skončit již roku 2022, nově však prodloužil smlouvu o rok, aby zajistil hladké předání svému zatím nejmenovanému nástupci. U tělesa bude i nadále působit v čestné roli emeritního dirigenta.

Podle britských Timesů v Rattleově rozhodování sehrál roli i fakt, že kvůli pandemii koronaviru se oddaluje vidina nové koncertní síně pro London Symphony Orchestra. Ten momentálně hraje v multifunkčním sále Barbican.

Rattle už při nástupu kritizoval, že londýnské sály neodpovídají mezinárodním standardům, a dostal nepřímý příslib, že pro London Symphony Orchestra bude vybudován nový sál. Šéfdirigentův odchod z Londýna plánovanému projektu podle BBC uškodí.

V německojazyčných zemích je pětašedesátiletý liverpoolský rodák Rattle dobře známý, neboť 16 let dirigoval Berlínské filharmoniky a dodnes hostuje u Vídeňské filharmonie.

"Důvody, proč jsem kývl na post šéfdirigenta v Mnichově, jsou ryze osobní. Umožní mi to lépe vybalancovat práci a soukromý život a být nablízku dětem tak, aby to bylo smysluplné," říká Rattle, který žije střídavě v Londýně a Berlíně.

BBC doplňuje, že dalším faktorem zřejmě bylo Rattleovo zklamání z brexitu, který londýnskému tělesu zkomplikuje další existenci, dlouhodobě ovlivní úroveň vzdělávání britských hudebníků a oslabí konkurenceschopnost anglických symfoniků ve světě. "Ve zkratce si sir Rattle myslí, že Německo je pro provozování klasické hudby na špičkové úrovni momentálně vhodnější," parafrázuje Will Gompertz z BBC to, co mu dirigent nedávno řekl mimo záznam.

Agentura AP píše, že Rattleovo rozhodnutí vyvolalo na britské klasické scéně obavy ze ztráty dalších talentů v důsledku odchodu země z Evropské unie.

Sir Rattle má blízko také k Česku a české hudbě. Jeho třetí manželkou je mezzosopranistka Magdalena Kožená, se kterou má tři děti. Hvězdný britský dirigent v Česku mnohokrát vystupoval, mimo jiné na festivalu Pražské jaro, kam letos na jaře přijede potřetí. 18. května v Obecním domě s London Symphony Orchestra uvede Mahlerovu Šestou symfonii.

Od předloňského roku příležitostně spolupracuje také s Českou filharmonií. Rattle tvrdí, že jej zásadně ovlivnil český dirigent Rafael Kubelík, který byl v letech 1961 až 1979 rovněž šéfdirigentem orchestru Bavorského rozhlasu. Rattle je také milovníkem díla skladatele Leoše Janáčka.

"Podává excelentní výkony v ohromně širokém repertoáru, od staré po současnou hudbu. Provází ho také pověst vizionáře a takzvaného trendsettera, který spojuje lidi k neobvyklým projektům, vysílá důležité signály i mimo koncertní sály a naopak do nich vtahuje nové publikum z ulice. Jeho kariéru provázejí neotřelé nápady kombinované se schopností je uskutečnit. A hudba Gustava Mahlera má v jeho profilu pevné místo," napsal o něm pro Aktuálně.cz kritik Boris Klepal.

 

Právě se děje

Další zprávy