Čtyři koncerty Pražského jara se uskuteční za přítomnosti publika

ČTK ČTK
30. 4. 2021 14:22
Čtyři koncerty festivalu Pražské jaro, včetně toho zahajovacího 12. května, se ve Smetanově síni pražského Obecního domu uskuteční za přítomnosti publika. Do pilotního projektu ministerstva kultury byly dále zařazeny repríza zahajovacího koncertu 13. května, debutový večer 26. května a závěrečný koncert 3. června.
Diváci budou muset dodržet povinné rozestupy. Snímek pochází z loňského závěrečného koncertu festivalu, na němž vystoupila Česká filharmonie.
Diváci budou muset dodržet povinné rozestupy. Snímek pochází z loňského závěrečného koncertu festivalu, na němž vystoupila Česká filharmonie. | Foto: Petra Hajská

Na prvních dvou Smetanovu Mou vlast zahraje barokní orchestr Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse, na tom závěrečném bude Českou filharmonii řídit Angličan Mark Wigglesworth. Na debutovém večeru se představí Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Františkem Mackem, sólista večera Johannes Moser zahraje Schummanův Koncert pro violoncello a orchestr a moll.

Festival v aktualizovaném programu nabízí přes dvě desítky akcí, které se uskuteční mezi 12. květnem a 3. červnem. Všechny budou moci diváci bezplatně sledovat na webu, vybrané koncerty zprostředkují také Česká televize a rozhlas.

"Zahajovací koncerty letošního Pražského jara budou výjimečné v mnoha ohledech. Umělecky díky jedinečnému uchopení Smetanovy Mé vlasti Václavem Luksem a Collegiem 1704. V rámci pilotního projektu by se měly stát příkladem toho, jak při respektu k epidemické situaci uskutečnit koncerty s účastí publika. I to je činí výjimečnými," říká ředitel festivalu Roman Bělor.

"Věříme, že zatím velmi přísný a omezující režim těchto koncertů bude možné při dobrém vývoji boje s epidemií rozvolňovat a postupně se tak vrátit ke standardní podobě koncertního i společenského života," dodává.

Počet diváků v sále bude omezený na přibližně tři stovky. Pořadatelé Pražského jara se rozhodli oslovit držitele vstupenek v pořadí podle data, kdy lístky zakoupili. Účast publika je podmíněná naplněním dodatečných opatření proti šíření pandemie covid-19. "Všichni diváci pilotního projektu musí povinně absolvovat PCR test ve smluvních laboratořích Pražského jara, aby došlo ke spárování jejich vstupenky s výsledkem testu. V průběhu celého pobytu v budově bude povinnost nosit respirátor třídy FFP2 nebo KN95," doplňuje mluvčí festivalu Pavel Trojan.

Diváci, kteří vyjádří závazný zájem zúčastnit se pilotního koncertu, obdrží vstupenku s novým místem k sezení, jež bude zohledňovat povinné rozestupy.

Festival garantuje, že vstupné za neuskutečněné koncerty, stejně tak i za vstupenky, které nebude možné využít v důsledku omezené kapacity sálů či jejich úplného uzavření, refunduje v plné výši. Vracet peníze začne 4. června.

"Těší mě, že již v příštích dnech bude možné uspořádat pár pilotních projektů s živým publikem, jako jsou například právě koncerty Pražského jara," podotýká ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD. "Budu však ještě raději, pokud se podobné kulturní akce budou, po dlouhé covidové uzávěře, konat již pravidelně. Samozřejmě za určitých hygienických podmínek. Půjde-li to dobře, mohli bychom se jich ve venkovních prostorách dočkat už na konci května," avizuje.

Loňský ročník festivalu se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil jen on-line. Základem programu bylo 11 přenášených akcí.

 

Právě se děje

Další zprávy