Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Orchestrální výkon: Česká filharmonie

Prvenství v kategorii orchestrální výkon na cenách Classic Prague Awards obhájila Česká filharmonie. Oceněna byla za provedení Symfonie č. 2 c moll Gustava Mahlera, známé také pod názvem Vzkříšení, pod vedením svého nového šéfdirigenta Semjona Byčkova.

Koncert se uskutečnil v pražském Rudolfinu vloni v říjnu a Česká filharmonie jeho prostřednictvím zahájila aktuální sezonu. Cenu za orchestr převzal jeho generální ředitel David Mareček.

"Mahler by se vedle českých klasik měl stát dalším 'domácím' autorem orchestru a Česká filharmonie s Byčkovem hodlá jeho symfonie provést a kompletně nahrát. Orchestr by se tak z celosvětové perspektivy mohl více usadit v jiném než českém repertoáru a udělat další krok mezi nekompromisní, konkurenceschopnou špičku," napsal v recenzi vystoupení pro Aktuálně.cz kritik Boris Klepal.

Výkon České filharmonie srovnal s tím, jak Mahlerovo Vzkříšení na festivalu Pražské jaro nedávno provedl Budapešťský festivalový orchestr. "Pocit opakované události se nedostavil: pravidelní návštěvníci pražských koncertů si mohli snadno ověřit, že každé provedení je svým způsobem unikát. Česká filharmonie navíc za vynikajícím výkonem špičkového maďarského orchestru v ničem nezaostávala, naopak s Byčkovem projevila dostatek osobitosti," konstatoval Klepal.

 

Právě se děje

Další zprávy