Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Nahrávka roku: Baborák Ensemble

Odborná porota tvořená sopranistkou Gabrielou Beňačkovou, klarinetistou Jiřím Hlaváčem, houslovým virtuosem Václavem Hudečkem, klavíristou Ivanem Klánským a skladatelem Ondřejem Soukupem vybrala nejvýraznější nahrávku roku.

Nad nominovanými novinkami sboru Martinů Voices nebo ansámblu Czech Ensemble Baroque zvítězil Baborák Ensemble a jeho nahrávka nazvaná Wolfgang Amadeus Mozart: Koncertantní symfonie. Cenu na ceremoniálu převzali zástupci tělesa v čele s hornistou a dirigentem Radkem Baborákem (na snímku třetí zprava).

Mozartova hudba patří do stálého repertoáru Baborák Ensemble, založeného roku 2001. Jeho vedoucí Radek Baborák si přál natočit autorovy hornové koncerty v komornější verzi, v podstatě se smyčcovým kvartetem.

"Kompletní jsou v Mozartově odkazu tři hornové koncerty. Pro vytvoření prakticky provozovatelných dalších dvou, na desce prezentovaných, použil Radek Baborák společně se skladatelem Tomášem Illem - vcelku intuitivně - neznámé části raných symfonií a skladbu pro klarinet a tři basetové rohy. Výsledek zní po úpravách přirozeně," zhodnotil nahrávku, kterou vydal Supraphon, kritik Petr Veber pro Český rozhlas Vltava.

 

Právě se děje

Další zprávy