Přehled: Ceny za klasickou hudbu získali dva houslisté i Česká filharmonie

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 1. 2019 17:20
Česká filharmonie či mladí houslisté Jiří Vodička a Milan Al-Ashhab se stali vítězi cen za klasickou hudbu Classic Prague Awards, které byly uděleny v pražském Obecním domě. Za akcí stojí někdejší berounský starosta a pozdější ministr kultury za hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. "Letošní výsledky vypovídají o vysoké úrovni současné klasické hudby a její světlé budoucnosti," míní Besser. Prohlédněte si vítěze jednotlivých kategorií.
Foto: ČTK

Sólistický výkon: Jiří Vodička

Ocenění za sólistický výkon na cenách Classic Prague Awards převzal houslista Jiří Vodička díky vystoupení na loňském novoročním koncertu České filharmonie v pražském Rudolfinu. Dirigoval ho osmatřicetiletý venezuelský rodák Rafael Payare.

Vodička byl oceněn coby sólista Introdukce a rondo capriccioso pro housle a orchestr francouzského skladatele Camilla Saint-Saënse, který žil v letech 1835 až 1921, a za fantazii pro housle a orchestr Carmen od Španěla Pabla de Sarasateho, jenž komponoval ve druhé polovině 19. století a začátkem století dvacátého.

Například šéfredaktor magazínu Harmonie Luboš Stehlík v recenzi tohoto novoročního koncertu napsal, že Vodičkův výkon mu způsobil maličký šok. "Jak zahrál Sarasateho fantazii Carmen op. 25 a zvláště Introdukci a rondo capriccioso op. 28 Camilla Saint-Saënse, mě uzemnilo. Bylo to totiž téměř ve všech parametrech lepší nežli provedení leckterých světem oslavovaných houslistů i houslistek, jež jsem slyšel v Praze, v cizině nebo na nahrávkách," napsal Stehlík.

Třicetiletý Jiří Vodička je koncertním mistrem České filharmonie, sólistou a komorním hráčem. První soutěže vyhrál už v dětství, roku 2008 pak přivezl první a druhou cenu ze soutěže Young Concert Artist konané v Lipsku a New Yorku.

Roku 2014 Vodička pro Supraphon natočil debutové album Violino Solo. Coby komorní hráč účinkuje s klavíristy Martinem Kasíkem, Ivem Kahánkem, Ivanem Klánským či Miroslavem Sekerou.

Od roku 2012 je členem Smetanova tria, s nímž natočil dvě oceňovaná CD. Roku 2015 se stal koncertním mistrem České filharmonie.

 

Právě se děje

Další zprávy