Chystá všechny Smetanovy opery. Národní divadlo moravskoslezské teď uvádí Hubičku

ČTK ČTK
10. 6. 2021 10:02
Operní soubor Národního divadla moravskoslezského nastudoval operu Bedřicha Smetany nazvanou Hubička. Režisér Jiří Nekvasil a dirigent Marek Šedivý ji připravili pro projekt Smetanovský cyklus Ostrava 2024. V roce 200. výročí skladatelova narození chtějí kompletně uvést všech osm jeho dokončených oper.

Předpremiéry Hubičky se konají tento čtvrtek 10. a sobotu 12. června, regulérní premiéra je v plánu až na 23. září.

Na nové, v pořadí jedenácté nastudování v Ostravě si Hubička počkala 21 let, naposledy ji diváci mohli vidět od února 2000 do listopadu 2002. Poprvé ji Národní divadlo moravskoslezské hrálo hned jako druhou operní premiéru po Prodané nevěstě v srpnu 1919.

Současné nastudování podtrhuje scéna Jakuba Kopeckého včetně půvabného ztvárnění krkonošského lesa, kudy v noci putují Vendulka s tetičkou. Stylové kostýmy vytvořila Simona Rybáková.

V hlavních rolích alternují Veronika Rovná a Kristýna Vylíčilová, Luciano Mastro a Martin Šrejma. Dále vystupují František Zahradníček, Martin Gurbaľ, Anna Nitrová nebo Lucie Hilscherová.

Operu bude z ostravského Divadla Antonína Dvořáka 1. července živě přenášet televize Noe, soubor ji představí také 10. července na zámeckém nádvoří při festivalu Smetanova Litomyšl.

"Od roku 2014 se systematicky připravujeme na rok 2024, kdy uvedeme všech osm dokončených Smetanových oper dvakrát za sebou: ke 200 letům od narození skladatele poprvé od 2. března a ve druhém cyklu od konce dubna ke 12. květnu, ke dni úmrtí," vysvětluje ředitel divadla a zároveň režisér inscenace Jiří Nekvasil.

Podle něj se ostravská opera takto na smetanovské výročí chystá jako jediná na světě. Nově je již nastudována poslední Smetanova opera Čertova stěna, Braniboři v Čechách a Tajemství.

Nejhranější Prodanou nevěstu Jiří Nekvasil téměř před dvěma lety režíroval v koprodukci se Slovinským národním divadlem opery a baletu Lublaň, v Ostravě bude mít premiéru v prosinci 2022. Na pořadu jsou ještě Dvě vdovy, Dalibor a roku 2024 dvojí slavnostní uvedení opery Libuše.

 

Právě se děje

Další zprávy