České předsednictví doprovodí koncert na plovoucí scéně, zahraje Česká filharmonie

ČTK ČTK
7. 4. 2022 11:46
U příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie se 2. září na plovoucí scéně u pražského Slovanského ostrova uskuteční vystoupení České filharmonie. Na akci nazvané Koncert pro Evropu se první český orchestr představí pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova.
Vloni na plovoucí scéně Prague Sounds vystoupil mimo jiné violoncellista Yo-Yo Ma.
Vloni na plovoucí scéně Prague Sounds vystoupil mimo jiné violoncellista Yo-Yo Ma. | Foto: Petra Hajská

Zazní Óda na radost od Ludwiga van Beethovena, Vltava Bedřicha Smetany, Karneval od Antonína Dvořáka a Glagolská mše Leoše Janáčka. Ve čtvrtek to oznámil Marek Vrabec, ředitel festivalu Prague Sounds, který koncert pořádá s Úřadem vlády. Češi budou Radě Evropské unie předsedat od 1. července do prosince, úlohu přeberou po Francouzích.

Zájemci budou moci sledovat dění z plovoucího hlediště, z přilehlých vltavských nábřeží, Slovanského ostrova, plavidel či mostu Legií. Pro první koncert České filharmonie na hladině Vltavy se rozšíří jeviště, aby se na něj vešlo 170 účinkujících. Hlediště pojme 1200 sedících diváků.

"Jsme hrdí, že v roce našeho předsednictví jsme byli pověřeni uspořádáním koncertu, který bude oslavou našeho společného evropského domova, který je ve válečné době o to významnější," říká Vrabec.

Vedle České filharmonie a sólistů se na plovoucí scéně představí Pražský filharmonický sbor pod vedením sbormistra Lukáše Vasilka. Zazpívají ruská sopranistka Evelina Dobračevová, mezzosopranistka Lucie Hilscherová, tenorista Aleš Briscein a basista Jan Martiník. Vystoupí též varhanice Daniela Valtová Kosinová. Koncert v přímém přenosu odvysílá Česká televize, ze záznamu pak také evropský televizní kulturní kanál Arte.

Festival Prague Sounds pořádá koncerty na Vltavě od roku 2020. Uprostřed koronavirové krize na akci nazvané Hope for Prague jako první vystoupil britský houslista Daniel Hope.

O rok později tamtéž účinkovali violoncellista Yo-Yo Ma, zpěvačka Lizz Wrightová, písničkář Jiří Suchý nebo klavírista Brad Mehldau s tenoristou Ianem Bostridgem. Akci pořádá tým okolo festivalu Struny podzimu.

 

Právě se děje

Další zprávy