Česká sopranistka Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine

ČTK ČTK
29. 4. 2022 8:04
Česká sopranistka Kateřina Kněžíková tento čtvrtek v Londýně obdržela prestižní cenu časopisu BBC Music Magazine Award, udílenou za nejlepší výkony v klasické hudbě. Její album nazvané Phidylé vyhrálo v kategorii Vocal. Ocenění je druhou nejvýznamnější britskou hudební cenou v oblasti vážné hudby po té, kterou udílí měsíčník Gramophone.
Kateřina Kněžíková (na snímku) natočila Phidylé pod taktovkou Roberta Jindry za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava.
Kateřina Kněžíková (na snímku) natočila Phidylé pod taktovkou Roberta Jindry za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava. | Foto: Petr Weigl

"Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem," napsal BBC Music Magazine. Ten je celosvětově nejprodávanějším časopisem o klasické hudbě, vychází ve Velké Británii. Každé číslo obsahuje zprávy ze světa, rozhovory a recenze vždy více než stovky nahrávek.

Devětatřicetiletá sólistka opery Národního divadla Kněžíková natočila Phidylé pod taktovkou Roberta Jindry za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava pro společnost Supraphon.

Album zahrnuje písně z přelomu 19. a 20. století od Bohuslava Martinů, Henriho Duparca, Maurice Ravela či Karola Szymanowského. Prostou a zbožnou venkovanku Phidylé, hrdinku právě jedné z Duparcových písní, si sólistka vybrala pro název alba.

Kněžíkovou návštěvníci pražského Národního divadla uslyší v titulní roli Dvořákovy Rusalky letos 28. srpna a 9., 24. a 28. září. V roli Prince se představí Pavel Černoch, v dvojroli Cizí kněžny a Ježibaby Jana Kurucová, Vodníka zazpívá Günter Groissböck známý z newyorské Metropolitní opery. Diriguje opět Robert Jindra.

Čtyřiačtyřicetiletý Jindra absolvoval Pražskou konzervatoř v oborech klasický zpěv a dirigování. V pražském Národním divadle, kde dosud nastudoval například operu Così fan tutte Wolfganga Amadea Mozarta, Dvě vdovy Bedřicha Smetany nebo Příhody lišky Bystroušky a Z mrtvého domu Leoše Janáčka, působí od roku 2001. Od února 2010 do listopadu 2014 byl hudebním ředitelem opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Letos obsadí také pozici hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Hlavní cenu večera pro nahrávku roku si ze čtvrtečního galavečera BBC Music Magazine odnesl rusko-německý klavírista Igor Levit za album nazvané On DSCH. Spojuje díla Dmitrije Šostakoviče a skotského skladatele Ronalda Stevensona.

Ceny jsou udělovány od roku 2006. O výhercích v hlavních kategoriích rozhoduje veřejné hlasování, mimo to existuje několik zvláštních ocenění poroty. Výsledky letošního 16. ročníku byly oznámeny v londýnské koncertní síni Kings Place.

Album Phidylé natočila Kněžíková pod taktovkou Roberta Jindry za doprovodu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Foto: Petr Weigl | Video: Supraphon

V dubnu 2017 získala cenu BBC Music Magazine v kategorii komorní hudby kompletní nahrávka klavírních trií Bohuslava Martinů v podání Smetanova tria. Uspělo podruhé po deseti letech. V roce 2007 k němu putovala soška rovněž v kategorii komorní hudby za nahrávky klavírních trií Antonína Dvořáka. V témže roce byl oceněn i český Pavel Haas Quartet, a to jako objev roku.

Před třemi roky cenu BBC získal český pianista Ivo Kahánek v kategorii koncertní hudby za album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. Nahrál jej o rok dříve s Bamberskými symfoniky pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši pro Supraphon. Hrůša se podílel také na nahrávce, která byla letos nominována v kategorii Concerto.

 

Právě se děje

Další zprávy