Česká klasika, ale pro harfu. Boušková natočila Smetanu, Dvořáka a Suka

ČTK ČTK
10. 4. 2021 13:40
Harfistka Jana Boušková v polovině května vydá desku Má vlast, na kterou nahrála skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka. Protože nikdo z nich nic pro sólovou harfu nenapsal, Boušková vytvořila vlastní, čistě harfovou úpravu jejich nejznámějších děl. "Skladby, které jsem nahrála, nikde jinde na světě na harfu neuslyšíte," avizuje.
Jana Boušková patří k nejúspěšnějším českým hudebníkům.
Jana Boušková patří k nejúspěšnějším českým hudebníkům. | Foto: Vojtěch Havlík

Kromě prvních tří symfonických básní cyklu Má vlast, tedy Vyšehradu, Vltavy a Šárky, nahrávka obsáhne i Largo z Dvořákovy Novosvětské symfonie a Americkou suitu téhož autora. Na závěr zazní kontrastní skladba Letní dojmy od Josefa Suka.

"Nápad vytvořit CD s názvem Má vlast a použít tři části z cyklu symfonických básní přicházel postupně, ale myšlenka byla již od počátku stejná - představit harfu jako plnohodnotný sólový nástroj, který dokáže znít jako celý symfonický orchestr," vysvětluje Boušková.

Obal alba Má vlast.
Obal alba Má vlast. | Foto: Supraphon

"Naši skladatelští velikáni pro sólovou harfu nic nezkomponovali, i když například Smetanovu Vltavu a Vyšehrad má mnohý spojený právě se zvukem harfy," dodává interpretka. Desku záměrně vydává v polovině května, kdy Smetanova Má vlast jako každý rok zazní na zahajovacím koncertu festivalu Pražské jaro.

Boušková je jako jediná Češka laureátkou všech hlavních harfových soutěží, vystupovala s mnoha orchestry světa v nejprestižnějších sálech. "Během pandemie nemůžu cestovat a koncertovat kromě několika charitativních koncertů. Proto jsem se rozhodla věnovat čas úpravě několika nejoceňovanějších skladeb českých autorů pro harfovou verzi," říká.

Podle ní se posluchači budou moci přesvědčit, že "i tak něžný nástroj, za jaký bývá harfa považovaná, může gradovat od distingovaného sóla až po mohutný zvuk celého orchestru a vybuchnout jako bomba".

Členka České filharmonie obohatila svůj repertoár o díla Smetany, Dvořáka a Suka před čtyřmi lety. Z původní verze pro klavír skladby upravila pro harfu. Program složený z české hudby poté představila na turné s názvem Má vlast.

"Tehdy to nebylo úplně finální pojetí, takže na desce budou konečné verze," podotýká umělkyně, která během osmiminutového charitativního vystoupení ve prospěch nemocnic bojujících s pandemií koronaviru loni v březnu vybrala 300 tisíc korun.

Padesátiletá Boušková patří k nejúspěšnějším českým hudebníkům. Účinkovala s violoncellistou Mstislavem Rostropovičem, houslistou Maximem Vengerovem nebo flétnistou Patrickem Galloisem.

Harfu vyučuje na Royal College of Music v Londýně a na pražské HAMU. Profesorka harfy z renomované Indiana University v USA Susan McDonaldová označila Bouškovou za talent století.

Album Bouškové Má vlast vyjde v polovině května. | Video: Supraphon
 

Právě se děje

Další zprávy