Česká filharmonie v sobotu zahraje pro nemocnice, které bojují s koronavirem

ČTK ČTK
25. 3. 2020 15:23
Česká filharmonie uspořádá komorní benefiční koncert pro čtyři pražské a brněnské nemocnice, jejichž zaměstnanci pečují o pacienty s vážným průběhem nemoci Covid-19.
Snímek z nedávného koncertu České filharmonie pod taktovkou Davida Robertsona.
Snímek z nedávného koncertu České filharmonie pod taktovkou Davida Robertsona. | Foto: Petr Kadlec/ČF

Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina v přímém přenosu odvysílá stanice ČT art tuto sobotu 28. března, kromě televizních obrazovek bude k vidění na internetových stránkách veřejnoprávní televize a na Facebooku.

Stream bude možné volně sdílet na sociálních sítích, a to i v zahraničí. Všichni účinkující vystoupí bez nároku na honorář. Nadace Via pro dárce připravuje veřejnou sbírku.

"Šíření koronaviru jsme všichni zpočátku sledovali s odstupem a říkali jsme si, že to snad brzy přejde a situace nebude až tak vážná. O několik dnů později však z našich plánů, které se tvoří léta, nebylo nic," popisuje generální ředitel České filharmonie David Mareček.

"Koncerty jsme museli zrušit, ale hned jsme začali přemýšlet i o tom, jak a komu bychom mohli pomoci, zvlášť když jsme sami zaznamenali tak ohromnou vlnu solidarity od našich posluchačů, kteří nechtějí vracet vstupné, aby zahladili vzniklé ztráty," doplňuje Mareček.

Při přípravě a také v průběhu koncertu budou platit hygienická opatření, aby byla akce bezpečná pro všechny zúčastněné. Vedle povinnosti nošení roušek, kvůli níž do programu nelze zařadit skladby pro dechové nástroje, budou účinkující dodržovat doporučený odstup, moderátor a účinkující na pódium nevkročí stejnými dveřmi, klaviatura bude po každém vystoupení dezinfikována a televizní štáb nasadí respirátory.

Přenos umožní vyspělá digitální technologie včetně dálkově ovládaných robotických kamer.

Na koncertu, který nese název Pomáháme s Českou filharmonií, zazní Humoreska Antonína Dvořáka v úpravě pro housle a harfu, Vltava Bedřicha Smetany v úpravě pro sólovou harfu a Suita c moll pro sólové violoncello Johanna Sebastiana Bacha. Na harfu zahraje Jana Boušková.

V průběhu večera se dále představí koncertní mistři prvního českého orchestru Josef Špaček, Jiří Vodička a Václav Petr za doprovodu klavíristů Martina Kasíka, Miroslava Sekery a ředitele orchestru Davida Marečka. Na závěr vystoupí Lobkowicz trio ve složení koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček, zástupce koncertního mistra violoncellové sekce Ivan Vokáč a klavírista Lukáš Klánský.

Nadace Via zorganizuje veřejnou sbírku, na niž bude možné v průběhu koncertu poslat příspěvek prostřednictvím bankovního účtu, DMS nebo přes platformu Darujme.cz. Výtěžek si rozdělí Nemocnice Na Homolce, Fakultní nemocnice v Motole, Fakultní nemocnice Brno a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Česká filharmonie, jejíž první koncert se konal 4. ledna 1896 v Rudolfinu za řízení Antonína Dvořáka, stála u historických událostí dějin Československa. 28. října 1918 zkoušela symfonickou báseň Josefa Suka Zrání, která měla mít o dva dny později světovou premiéru. Premiéra se 30. října konala, přestože také filharmonici vyrazili do ulic. Orchestr sehrál důležitou roli za německé okupace, na konci 60. let v době sebeupálení Jana Palacha nebo v období listopadu 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy