Dvakrát Martinů před kamerou. Televize Mezzo odvysílá koncert České filharmonie

ČTK ČTK
24. 1. 2020 7:05
Koncert České filharmonie, která pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova vystoupí tento pátek v pražském Rudolfinu, bude od půl osmé večer živě vysílat prestižní francouzský televizní kanál Mezzo Live HD.
Českou filharmonii povede její šéfdirigent Semjon Byčkov.
Českou filharmonii povede její šéfdirigent Semjon Byčkov. | Foto: Mezzo

První mezinárodní přímý přenos filharmoniků umožní technologie, která byla ve Dvořákově síni Rudolfina instalována minulou sezonu. Vysílání se uskuteční pod značkou Czech Philharmonic Media, jež bude zastřešovat i další audiovizuální nahrávací projekty orchestru.

Katia a Marielle Labèquovy tvoří sesterské klavírní duo.
Katia a Marielle Labèquovy tvoří sesterské klavírní duo. | Foto: Petra Hajská/ČF

"Příliš smělý sen. Tak se mohl zpočátku jevit nápad na zajištění přenosů v té nejlepší zvukové a obrazové kvalitě prostřednictvím digitálních technologií z Dvořákovy síně Rudolfina," říká generální ředitel České filharmonie David Mareček, podle nějž k naplnění tohoto snu výrazně přispěla podpora ministerstva kultury, jež Českou filharmonii zřizuje jako svou příspěvkovou organizaci.

Podle Marečka Mezzo není jedinou společností, která bude koncerty prvního českého orchestru vysílat. "Brzy ohlásíme začátek spolupráce s dalšími distributory," avizuje ředitel.

V průběhu pátečního večera zazní tři skladby, k nimž má osobní vztah šéfdirigent Semjon Byčkov. Symfonii Le Double, kterou nahrál v roce 1994 s Orchestre de Paris, konzultoval s jejím autorem a svým blízkým přítelem Henrim Dutilleuxem.

Koncert pro dva klavíry Bohuslava Martinů zase Byčkov často uvádí se svou manželkou Marielle Labéqueovou a její sestrou Katiou, které tvoří klavírní duo. Obě ho zahrají také tento pátek.

Martinů složil koncert v prvních měsících roku 1943. "Vyžaduje virtuozitu, skvělou klavírní techniku, a témbr dvou stejných nástrojů vyvolává nové barvy a nové zvukové kombinace," napsal Martinů v programu světové premiéry ve Filadelfii.

Katia a Marielle Labèquovy hrají Koncert pro dva klavíry Bohuslava Martinů v doprovodu Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. | Video: Rai 5

Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány rovněž od Bohuslava Martinů byl pak první českou skladbou, kterou Semjon Byčkov uvedl v pozici šéfdirigenta a uměleckého ředitele České filharmonie.

Tato kompozice nese jistou symboliku. Martinů začal Dvojkoncert komponovat v srpnu roku 1938 a dokončil ho 29. září 1938, v den Mnichovské dohody, kdy došlo k rozbití Československa.

Sólových partů se v Dvořákově síni Rudolfina zhostí klavírista Ivo Kahánek a tympanista Michael Kroutil. Stejný program filharmonici poprvé uvedli ve čtvrtek.

Páteční přenos zajišťuje nahrávací tým Czech Philharmonic Media. Za obrazovou složku je odpovědná německá režisérka Ute Feudelová, která pravidelně spolupracuje na záznamech koncertů Berlínské a Drážďanské filharmonie nebo z Lucernského festivalu.

O zvukovou stránku se postará německý hudební režisér Holger Urbach, s nímž Česká filharmonie naposledy spolupracovala na kompletu symfonií, klavírních koncertů a dalších orchestrálních děl Petra Iljiče Čajkovského. Ty vyšly na světové značce Decca.

Mezzo je společnost, která si od roku 1996, kdy vstoupila na trh, vydobyla významné postavení na poli televizních přenosů klasické hudby. Od roku 2010 má v nabídce dva televizní kanály - Mezzo a Mezzo Live HD.

Ten první se zaměřuje na hvězdné interprety klasické hudby a kromě toho vysílá dokumenty, záznamy koncertů klasické hudby, opery, tance nebo jazzu. Druhý kanál Mezzo Live HD pak přináší především přenosy a záznamy ve vysokém rozlišení z prestižních koncertních pódií, operních domů a baletních scén.

Divákům v České republice nabízí stanici Mezzo Live HD kabelová televize UPC/Vodafone jako součást balíčků TV Komfort a TV Komplet.

 

Právě se děje

Další zprávy