Celé Dvořákovo klavírní dílo. Na čtyři desky ho nahrál Kahánek

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 9. 2021 16:40
Kompletní klavírní dílo Antonína Dvořáka nahrál virtuos Ivo Kahánek. Záznam v podobě čtyř CD zahrnuje větší cykly, příležitostné skladby i několik kuriozit, jež byly natočeny poprvé. Komplet vydává 24. září Supraphon ke 180. výročí narození slavného skladatele. To připadlo na 8. září.

Obálku zdobí fotografie skladatelova kalamáře a historického psacího náčiní, kterým zaznamenával noty.

"Většinu repertoáru jsem nacvičil až během letošního jara přímo pro účely nahrávání. Nejtěžší byl časový pres, protože vzhledem k termínovým možnostem sálu a týmu bylo nutné nahrát pět hodin hudby během pouhých tří měsíců," popisuje klavírista.

Dodává, že za nejhezčí označuje objevování "některých takřka neznámých hudebních drahokamů v nepřeberné šíři Dvořákova klavírního díla" či možnost "nového pohledu na ty známější kusy".

Podle vydavatelství Dvořákova díla pro sólový klavír představují neprobádaný terén i pro mnohé interprety a muzikology. Projekt podpořila Akademie klasické hudby, jež pořádá Dvořákovu Prahu, či nadace jejího mecenáše Karel Komárek Family Foundation. Kahánek byl kurátorem první komorní řady akce a je členem rady akademiků.

Kahánkova nahrávka Dvořákova Klavírního koncertu s Bamberskými symfoniky a Jakubem Hrůšou předloni slavila úspěch mimo jiné na cenách BBC Music Magazine Awards.

Ukázka z Kahánkovy nahrávky kompletních Dvořákových klavírních děl. Foto: Petr Kurečka | Video: Supraphon

Dvaačtyřicetiletý Kahánek je vítězem Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro 2004. Za sebou má mnoho úspěšných vystoupení, mimo jiné v londýnské Wigmore Hall s Pavel Haas Quartetem nebo Berlínskou filharmonií pod vedením Simona Rattla.

V Česku pravidelně účinkuje na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl či Dvořákova Praha. V roce 2019 se představil na několika koncertech České filharmonie pod vedením jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova.

 

Právě se děje

Další zprávy