Brno požádá stát o 600 milionů na koncertní sál, stavět začne příští rok

ČTK ČTK
14. 4. 2021 17:53
Brno požádá ministerstvo kultury o 600 milionů korun na stavbu kulturního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum. Celkové náklady čítají skoro dvě miliardy, uvedla ve středu primátorka města Markéta Vaňková z ODS.
Vizualizace chystaného Janáčkova kulturního centra v Brně.
Vizualizace chystaného Janáčkova kulturního centra v Brně. | Foto: Filharmonie Brno

Ministerstvo již vypsalo potřebný dotační titul. Dalších 100 milionů korun by měl poskytnout Jihomoravský kraj, město dá necelou miliardu a přes 300 milionů vynaložila městská firma Brněnské komunikace, která v první etapě postavila podzemní garáže s téměř dvěma sty místy. Stavba sálu má začít koncem první poloviny příštího roku.

Lhůta pro podání žádosti o kofinancování vyprší 30. dubna. Po středečním projednání na radě ji musí příští týden schválit ještě brněnští zastupitelé. Částku 600 milionů korun ministerstvo přislíbilo už v minulosti. Vaňková uvedla, že ji o podpoře naposledy ujistil ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD koncem roku 2019, kdy ji označil za prioritu.

Hotové jsou podzemní garáže, které vznikly v první etapě. Ta druhá zahrnuje vybudování šesti nadzemních podlaží budovy Janáčkova kulturního centra.

"V tom prvním jsou rozptylové prostory a šatny pro veřejnost, provozní zázemí s personálním vstupem, nakládací rampou, sklady a vjezdem do podzemních garáží. Při ulici Veselé je plánována kavárna, která má nezávislý provoz, ale je přístupná i vstupy od šaten pro veřejnost," vypočítává primátorčin náměstek Tomáš Koláčný z pirátské strany.

Ve východní části budovy se má nacházet foyer pro veřejnost. Prostory od druhého po páté podlaží využije filharmonie, budou tam ladírny, šatny hudebníků či zkušebny a nad nimi nezbytná část technologií. "Uprostřed budovy bude v rozsahu všech nadzemních podlaží to nejdůležitější, a to koncertní sál pro 1200 posluchačů," doplňuje Koláčný.

Podle radního pro kulturu Marka Fišera také z pirátské strany bude vzduchotechnika v nově vybudovaném podzemním prostoru technologického centra propojena s podzemními garážemi.

"Současně vznikne i podzemní propojení s Besedním domem, což je podstatně vhodnějším řešením i z pohledu památkové ochrany a provozu obou objektů než původně plánovaná prosklená lávka," poznamenává Fišer.

Koncertní sál má stát na rohu Besední a Veselé ulice. Zázemí v něm najde Filharmonie Brno, které nyní chybějí prostory pro koncertování.

 

Právě se děje

Další zprávy