Brno do voleb nezačne stavět multifunkční halu ani koncertní sál, oznámila primátorka

ČTK ČTK
30. 8. 2022 22:37
Miliardy korun mělo Brno utratit za stavbu koncertního sálu nazvaného Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční halu na výstavišti. Do voleb se však nepodaří zahájit konstrukci ani jednoho projektu, řekla primátorka Markéta Vaňková z ODS v debatě lídrů k zářijovým volbám. Podle ní je za současné ekonomické situace potřeba pečlivě zvažovat podobné investice.
Koncertní sál na rohu ulic Veselá a Besední měl stát zhruba dvě miliardy korun.
Koncertní sál na rohu ulic Veselá a Besední měl stát zhruba dvě miliardy korun. | Foto: Filharmonie Brno

Debatu uspořádal Institut pro politiku a společnost. Kromě Vaňkové se zúčastnili její náměstek Petr Hladík z KDU-ČSL, lídr Pirátů Marek Lahoda a René Černý z ANO.

Vaňková zmínila Janáčkovo kulturní centrum a multifunkční halu mezi neúspěchy. "Jsou to sice částečně úspěchy, protože se odvedlo velké množství práce na obou projektech, ale i neúspěchy. Kdyby nebyla válka na Ukrajině, tak jsme mohli v tuto chvíli začít stavět. Ale bohužel situace se změnila," řekla primátorka.

Podle ní je potřeba zvažovat, zda si město za současné ekonomické situace může dovolit takové investice, či nikoliv. "Myslela jsem si, že budeme o krok dále. Ale do voleb se nám nepodaří zahájit stavbu," konstatovala Vaňková.

Dle posledních údajů by stavba multifunkční haly na výstavišti vyšla zhruba na sedm miliard korun. Při prvotních debatách za minulé koalice se odhady pohybovaly kolem 1,5 miliardy korun. V nárůstu se však projevilo zdražení stavebních materiálů, nyní se řeší vysoká inflace a ceny energií. Hala s kapaciou 13 tisíc míst měla sloužit jak brněnské hokejové Kometě, tak i kulturním nebo společenským akcím.

Koncertní sál na rohu ulic Veselá a Besední měl stát zhruba dvě miliardy a nabídnout místo pro 1200 posluchačů. Zázemí by zde bývala našla Filharmonie Brno, která nyní působí v Besedním domě. Do něho se však vejde pouze 60 členů ze 120členného souboru. Na místě plánovaného Janáčkova kulturního centra už stojí podzemní garáže se skoro 200 místy, které však zatím nejsou využívány.

 

Právě se děje

Další zprávy