Brněnský orchestr uvede on-line premiéry skladeb inspirovaných pandemií

ČTK ČTK
16. 4. 2020 13:41
Komorní soubor Brno Contemporary Orchestra připravuje světovou premiéru tří skladeb inspirovaných pandemií covid-19. Složili je Slovák Miroslav Tóth, Polák Michal Wróblewski a brněnský autor Pavel Zlámal, jehož kompozice se jmenuje Avšak, hudba pro rozprášený orchestr.
Brno Contemporary Orchestra vznikl roku 2011 s cílem hrát současnou světovou hudbu.
Brno Contemporary Orchestra vznikl roku 2011 s cílem hrát současnou světovou hudbu. | Foto: Vojtěch Kába

Koncert se třemi novinkami a dvěma staršími kompozicemi završí on-line festival Quarant(a)ena, který potrvá od této neděle 19. do úterý 21. dubna.

Minifestival vzniká ve spolupráci s americkou nahrávací a produkční společností Parma Recordings. Tři dny, vždy od 19 hodin, mohou lidé poslouchat hudbu na webu Parma Recordings a facebookovém profilu orchestru.

V prvních dvou dnech jsou na programu záznamy z koncertů orchestru z let 2018 a 2019. Nejprve zazní Nová Má vlast, což je soubor skladeb inspirovaných dílem Bedřicha Smetany.

Šest skladatelů včetně bývalého šéfa Opery Národního divadla Petra Kofroně, Miloše Štědroně nebo Pavla Zemka-Nováka za sebe zpracovalo, jak slyší jednotlivé básně z Mé vlasti "bez všech ideologických, bulvárních a nacionalistických nánosů".

Dále dojde na ukázky z koncertů, při nichž se orchestr spojil se souborem Cirkus Legrando nebo naživo doprovázel kreslené filmy Chudobný čižmár, Kouzelná lampa, Divotvorný džbán, Liška a čáp.

Minifestival zakončí živý stream z Divadla na Orlí se světovými premiérami napsanými pod dojmem pandemie covid-19.

"Hudebníci budou sedět v různých místnostech a zkušebnách divadla, po dvou, v poměrně velké vzdálenosti, každý se svým monitorem a mikrofonem. Každý bude hrát sám a zároveň spolu," vysvětluje dirigent a umělecký vedoucí Brno Contemporary Orchestra Pavel Šnajdr. "Vytvoříme vlastně takový znějící dům," doplňuje.

Vstupné na minifestival je dobrovolné, v prodeji bude od 15. do 22. dubna. Koupí vstupenky přes systém GoOut posluchači podpoří vystupující umělce a pomohou pokrýt náklady.

Brno Contemporary Orchestra vznikl roku 2011 s cílem hrát současnou světovou hudbu v Česku a naopak českou hudbu po světě. Motto orchestru zní "Janáčkem to nekončí" a vyjadřuje vůli uvádět díla z druhé poloviny 20. století, stejně jako úplné novinky. Od roku 2013 orchestr spolupracuje s Filharmonií Brno.

 

Právě se děje

Další zprávy