Brahms, Kabeláč a Rilke. Česká filharmonie zahraje skladbu z Terezína

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 2. 2022 10:05
Na čtvrtečním koncertu České filharmonie s šéfdirigentem Semjonem Byčkovem zazní díla Miloslava Kabeláče, česko-rakouského rodáka Viktora Ullmanna a Johannesa Brahmse. Vypravěčem v Ullmannově melodramu Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka, který vznikl v terezínském ghettu, bude slavný německý basbarytonista Thomas Quasthoff.
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.
Šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov. | Foto: Umberto Nicoletti

Po čtvrteční premiéře se koncert opakuje ještě v pátek 18. února večer a v sobotu 19. února odpoledne.

Ve druhé polovině večery vyvrcholí První symfonií od Johannesa Brahmse. "To je dílo, v němž jsem poprvé ve svém životě dirigoval skutečný orchestr," poznamenává v Rusku narozený šéfdirigent orchestru Byčkov a vzpomíná, jak se hlásil na Leningradskou konzervatoř do třídy slavného Ilji Musina.

"Díky zlatému diplomu z Glinkovy hudební školy jsem mohl být přijat bez zkoušky na sborové dirigování, což jsem nechtěl. Toužil jsem po dirigování orchestru, a to bez přijímaček nešlo. Kdybych v nich neuspěl, nastoupil bych okamžitě na vojnu," vysvětluje.

Sedmnáctiletý Byčkov tehdy jako skoro osm desítek uchazečů procházel jednotlivými koly, až se dostal do finále. "Vybral jsem si Brahmsovu První symfonii, protože pro mě byla důležitá. Než jsem vstoupil na pódium, abych poprvé dirigoval skutečný orchestr. Začal jsem a zjistil jsem, že slyším úplně všechno, a připadalo mi, že jsem se octnul tam, kam patřím," dodává.

Brahmsově symfonii bude v první polovině večera předcházet Mysterium času, které Miloslav Kabeláč dokončil roku 1957. Jeho popularita v posledních letech roste také mezi světovými orchestry, jedná se o autorovo zřejmě nejhranější dílo a do kmenového repertoáru jej nedávno přijal i dirigent Jakub Hrůša. "Na oblibě Mysteria času se podílí jistá prostota melodických útvarů, ze kterých skladatel vystavěl ohromující celek," napsal o něm na Aktuálně.cz kritik Boris Klepal.

"Mysterium času skromně považuji za dílo, na kterém se rovnomocně podílely všechny tvůrčí složky: muzikantské, umělecké i lidské," uvedl Kabeláč, když roku 1961 poslal výtisk partitury k sedmdesátinám svému učiteli Karlu Boleslavu Jirákovi do amerického Chicaga.

Skladatel Viktor Ullmann.
Skladatel Viktor Ullmann. | Foto: ullmann-lieder.com

Následovat bude málo uváděný orchestrální melodram Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka, který česko-rakouský skladatel Viktor Ullmann vytvořil roku 1944 v Terezíně. Poprvé tam měl premiéru koncem září, jen o tři týdny později byl autor zavražděn v osvětimské plynové komoře, stejně jako jeho žena a syn z druhého manželství.

Skladba trvá zhruba pětadvacet minut, určena je pro recitátora a klavír a Ullmann ji věnoval právě své třetí ženě. Inspiroval se Rilkovou epickou básní, která se zejména mezi první a druhou světovou válkou těšila značné oblibě, stejně jako její autor, díky svému postavení oblíbený v německé i české kultuře. Báseň se odehrává v době tureckých válek, odkazuje však k situaci v předvečer první světové války. Rilke text dopsal roku 1912.

Česká filharmonie trojici koncertů odehraje ve velkém obsazení pod Byčkovovou taktovkou. Kromě toho se ale v Rudolfinu tento týden konají dvě menší akce Českého spolku pro komorní hudbu. Již ve středu se představil Komorní orchestr České filharmonie s houslistou Jiřím Vodičkou ve skladbách několika autorů od Arcangela Corelliho až po Arva Pärta.

V neděli 20. února vystoupí houslista Josef Špaček za doprovodu klavíristy Federica Colliho v dílech Sergeje Prokofjeva, Johanessa Brahmse a Fazila Saye.

 

Právě se děje

Další zprávy