Přijíždí klavírista Brendel. Uvede knihu, ze které klavíru a hudbě porozumí každý

Boris Klepal Boris Klepal
11. 3. 2019 15:31
„Vedle úžasného smyslu pro řád, který jsem načerpal z hudby, jsem také pochopil hodnotu nesmyslu,“ prohlásil jednou rakousko-britský klavírista Alfred Brendel.
Alfred Brendel, narozený na Moravě, patří k největším klavíristům 20. století.
Alfred Brendel, narozený na Moravě, patří k největším klavíristům 20. století. | Foto: ČTK/DPA

Právě ze smyslu pro řád, hluboké znalosti hudby a porozumění pro nesmysl čerpá také jeho kniha nazvaná Abeceda klavíristy, která nedávno vyšla v českém překladu Martina Lauera. Osmaosmdesátiletý hudebník ji pokřtí na třídenním festivalu Hommage à Alfred Brendel, který se uskuteční ve dnech 17. až 19. března v pražském Rudolfinu.

Foto: Barbara Klemm

Alfred Brendel už kariéru aktivního klavíristy ukončil, o to intenzivněji se ale věnuje přednáškám, vedení mistrovských kurzů a literatuře. Tu mohou v posledních letech poznávat také Češi: knihu klavíristových esejů Hudba, smysl a nesmysl před třemi roky vydalo nakladatelství Volvox Globator, které nyní publikovalo také Abecedu klavíristy.

"Nejde mi o úplnost - mé literární sympatie se přiklánějí k fragmentu a aforismu," upozorňuje Brendel hned v předmluvě, a tím na svou knihu vlastně prozrazuje skoro vše.

Předkládá v ní pečlivě vybraný abecední seznam hudebních hesel a vyjadřuje se k nim s charakteristickou směsí profesorské přesnosti, suchého humoru, zasvěcenosti i sarkasmu. "Jestliže se skutečně nedokážete ubránit kašli, odkašlejte si v tichých pasážích nebo v generálních pauzách," nabádá například návštěvníky koncertů v heslu věnovaném kašli. "Na krk vám bude uvaděčem pověšena visačka Kašlající víla z Rýna."

Abeceda klavíristy přesto není sbírkou legrácek ani hudebních anekdot. Brendel vybírá hesla podle toho, co po své dlouhé klavírní kariéře pokládá v hudbě za nejdůležitější - ať už se jedná o věci základní, nebo rušivé.

Ve stručných a výstižných textech si tak lze přečíst, co pro Brendela znamenají Beethoven, Mozart a Liszt, jak vnímá cvičení, pravidla a virtuozitu, nebo jakou důležitost přikládá humoru, rozmanitosti a tanci. V souvislostech pak čtenář pochopí, proč mají pro Brendela svoji váhu i hesla jako "kašel" nebo "fuj!".

Samostatné heslo má pochopitelně i klavír, o němž Brendel mimo jiné uvádí, že se z něj nesmí stát fetiš. A to navzdory tomu, že pozici klavíru coby královského nástroje nikde nezpochybňuje, spíš opakovaně zdůrazňuje. Stejně jako nutnost zpěvného projevu, cantabile, který je kromě samostatného hesla dalším leitmotivem knihy.

Alfred Brendel u příležitosti vydání svých nahrávek pro značku Philips hovoří o Beethovenovi a Schubertovi. | Video: Decca Classics

Pro čtení Abecedy klavíristy není potřeba umět hrát na klavír, rozumět hudbě, vlastně ani chodit na koncerty. Je to inteligentní a vstřícná kniha, ze které si lze občas kousek přečíst a zase ji odložit. Také je samozřejmě možné ji s nekritickou úctou zhltnout a Brendelovy postřehy přijmout za své. Snad nejlepší je střední cesta, která se k Brendelově Abecedě bude průběžně vracet, jednotlivá hesla promýšlet spolu s autorem a třeba s ním v duchu i polemizovat.

V každém případě jde o brilantní ukázku toho, jak lze o hudbě mluvit zasvěceně, poutavě a přitom jí nepřisuzovat auru vznešeného tajemství, do něhož je dovoleno proniknout jen vyvoleným. A možná je dobré si občas připomenout i to kašlající publikum, které je sice Brendelovi evidentně z duše protivné, ale ne tolik, aby ho vyháněl ze sálu.

Knihu Abeceda klavíristy autor pokřtí v průběhu třídenního festivalu Hommage à Alfred Brendel. Zároveň s ní uvede i knihu svých básní, kterou pod názvem 2 × 2 = 13 rovněž vydal Volvox Globator.

Quatuor Diotima uvede premiéru skladby Miroslava Srnky.
Quatuor Diotima uvede premiéru skladby Miroslava Srnky. | Foto: Prague Music Performance

Přehlídka Hommage à Alfred Brendel, kterou pořádají společnost Prague Music Performance a Česká filharmonie, se koná od 17. do 19. března v Sukově síni pražského Rudolfina. Na klavíristovo pozvání přijede špičkový francouzský Quatuor Diotima, který provede světovou premiéru skladby Future Family českého autora Miroslava Srnky a všech šest smyčcových kvartetů Bély Bartóka.

Sám Brendel bude přednášet o interpretaci Mozarta, křtít i podepisovat knihy. Povede také mistrovský kurz interpretace Franze Schuberta s českým Triem Incendio.

O Brendelovi takřka před čtyřiceti lety napsal deník New York Times, že si málokterý klavírista našel tak nepohodlnou cestu k úspěchu: od obskurního recitalisty přes studiového hráče nízkorozpočtových vydavatelství až po interpreta uznávaného malým, ale náročným publikem.

Alfred Brendel: Abeceda klavíristy
Autor fotografie: Volvox Globator

Alfred Brendel: Abeceda klavíristy

(Přeložil Martin Lauer)
Nakladatelství Volvox Globator 2018, 132 stran, 249 korun

Brendelovi tehdy bylo padesát let a jeho jméno se konečně řadilo mezi největší klavíristy 20. století, kam už dnes patří automaticky.

Alfred Brendel se narodil na Moravě, poté vyrůstal na ostrově Krku, v Záhřebu a Štýrském Hradci. Dnes je patrně nejvýstižnější označit jej jako Evropana.

Od roku 1971 žije v Londýně a mimochodem patří mezi zásadní odpůrce brexitu. "Mou první myšlenkou po ohlášení brexitu bylo, že odsud musím okamžitě zmizet," poznamenal před dvěma lety pro německý deník Der Tagesspiegel a hned se svým typickým sarkasmem dodal: "Jsem už ale příliš starý. Nedokážu přestěhovat svou knihovnu."

 

Právě se děje

Další zprávy