150 lidí v barokních kostýmech. Na otáčivém hledišti měl premiéru Mesiáš

150 lidí v barokních kostýmech. Na otáčivém hledišti měl premiéru Mesiáš
Snímek z oratoria Mesiáš na otáčivém hledišti.
Snímek z oratoria Mesiáš na otáčivém hledišti.
Snímek z oratoria Mesiáš na otáčivém hledišti.
Snímek z oratoria Mesiáš na otáčivém hledišti.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
6. 8. 2022 14:43
Na otáčivém hledišti v Českém Krumlově uvádí Jihočeské divadlo Mesiáše od Georga Friedricha Händela. Na programu je do 14. srpna. Barokní oratorium se na scéně jinak vyhrazené romantickým operám objevuje poprvé.

"Do biblického příběhu Mesiáš vstoupíme skrze postavy Schwarzenbergů, zakladatelů barokního divadla v Českém Krumlově a letohrádku Bellarie v zámeckém parku," nastiňuje ředitel divadla Lukáš Průdek.

Inscenace vrací diváky do roku 1741, kdy Georg Friedrich Händel oratorium složil v Anglii. Ve stejné době rakouský a český šlechtic Josef Adam Schwarzenberg zušlechťoval krumlovský park. Za jeho éry byl přestavěn zdejší zámek a vzniklo zámecké barokní divadlo.

Texty zní v anglickém originále, představení je opatřeno českými, německými a anglickými titulky. Operní soubor Jihočeského divadla posílili jednak specializovaní hráči na dobové nástroje, jako jsou piccolo trumpety, loutna theorba či barokní kytara, jednak sólisté vyškolení v oboru barokního zpěvu.

V inscenaci účinkuje 150 lidí v replikách barokních kostýmů včetně pěvců Markéty Klaudové, Romana Hozy, Markéty Cukrové nebo Jana Šťávy. Orchestr a část sboru se nacházejí v rokokovém letohrádku Bellarie, odkud je zvuk elektronicky přenášen do parku. Tam jsou situováni sólisté zpívající na mikroporty a druhá část sboru.

Režie se ujal Tomáš Ondřej Pilař, jenž se specializuje na velké plenérové scénické projekty. Od předloňského roku je uměleckým šéfem zdejší opery, dříve vedl tu plzeňskou. Diriguje David Švec, šéfdirigent opery Jihočeského divadla.

To kromě Mesiáše připravilo na letošní sezonu před točnu ještě jednu premiéru, rodinný titul Úplně celá česká historie. Kromě toho reprízuje Muže dvojhvězdy v režii Petra Formana, muzikál Divotvorný hrnec, detektivní komedii Pes baskervillský a komedii Da Vinci. Základní vstupné na otáčivé hlediště je stejné jako loni, lístek na činohru stojí průměrně 961 korun.

Příští rok divadlo před točnou chystá dvě premiéry: činohru Rozum a cit podle románu Jane Austenové a balet inspirovaný malířem Egonem Schielem. Na repertoár se vrátí komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní dvojroli.

Točna v Českém Krumlově přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny všech tržeb. Loni otáčivé hlediště přilákalo přes 52 tisíc diváků. Konalo se 86 představení, na vstupném pořadatelé utržili 47,2 milionu korun, přičemž za celý loňský rok tržby divadla činily 52,3 milionu.

Scéna, kde se předloni i kvůli pandemii covidu-19 nehrálo, byla vloni vyprodaná z 97 procent. Od roku 1958 točnu navštívilo 2,4 milionu diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy