King Kong - režisérův splněný sen

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 12. 2005 0:08
Hollywood - Peter Jackson si splnil svůj sen a natočil remake klasického díla King Kong.

King Kong je jedinou premiérou tohoto týdne. Distributoři se nejspíš zalekli předpokládaného komerčního a diváckého hitu a přesunuli všechny ostatní premiéry do jiných termínů. A dobře udělali: King Kong je spolu s posledním Harry Potterem i přes dílčí slabiny a přílišnou stopáž (187 minut) rozhodně jedním z divácky nejatraktivnějších filmů roku 2005.

Naomi Watts v roli Ann Darrow
Naomi Watts v roli Ann Darrow | Foto: Bontonfilm

Příběh filmu

King Kong vypráví známý příběh o skupině filmařů vedené megalomanským režisérem Carlem Denhamem (Jack Black), která vyrazí na neznámý Ostrov lebek. Tam nalezne obrovskou opici, která unese herečku Ann (Naomi Watts). Mezi King Kongem a dívkou vznikne citové pouto, filmařům se ale podaří Ann zachránit (na čemž má lví podíl scenárista Jack Driscoll v podání Adriena Brodyho), King Konga zajmout a odvézt do New Yorku, kde se King Kong stane téměř pouťovou atrakcí. King Kong unikne, znovu se shledá s Ann a umírá.

Pocta klasice

Jackson svůj remake koncipoval jako poctu klasickému King Kongovi z roku 1933. Jeho přístup je jen realističtější a samozřejmě díky digitálním trikům také mnohem realističtěji působí. Proti "starým" loutkovým King Kongům tu stojí "jako živá" kompletně digitálně vytvořená opice (a Andy Serkis, který už má skoro licenci na zastupování nejrůznějších oblud při jejich převádění do digitální podoby, podobným způsobem participoval i na vytváření postavy Gluma z Pána prstenů). Také dinosauři a další ostrovní stvoření působí v chování i výrazu velmi realisticky.

O remacích King Konga v dějinách kinematografie se dočtete ZDE.

Scenérie Ostrova lebek
Scenérie Ostrova lebek | Foto: Bontonfilm

Poučení z Pána prstenů

Jackson už v Pánovi prstenů předvedl to, co v King Kongovi mistrovsky potvrzuje. Má výjimečný cit pro scenérii a dramatičnost krajiny (natáčel opět na rodném Novém Zélandu). Umí i z toho nejbanálnějšího příběhu udělat velkolepé, epicky pojaté vyprávění, v němž je patos přesně vyvážen s humorem, horor a děs s romantikou a krása s ošklivostí. A konečně, umí vybrat typově výborné herce: kromě Jacka Blacka a Adriena Brodyho v King Kongovi září především Naomi Watts, která už jen svou přítomností na plátně strhává veškerou pozornost nejen King Konga, ale i diváků.

Nevyváženosti ve výstavbě

Nejsilnější je první část filmu, v níž se režisér Carl Denham chystá na svou cestu. Ožívá tu New York 30. let, který působí stejně uvěřitelně jako později Ostrov lebek, hlavní dějiště King Konga. Po výborném rozjezdu je ale střední část odehrávající se na ostrově možná až příliš dlouhá. Jackson si vychutnává akční scény a neváhá jim obětovat velkou část ze stopáže filmu. Přes veškerou svou velkolepost a nápadité snímání i režii ale i ty nejakčnější scény (loď u skal, útok ještěrů) po chvíli začnou přece jen trochu nudit. To platí i o finále filmu (včetně slavné scény na Empire State Buliding a romantického spočinutí Ann a King Konga na zamrzlém jezírku).

King Kong s Ann nad panoramatem New Yorku
King Kong s Ann nad panoramatem New Yorku | Foto: Bontonfilm

Režisérova fascinace

Jackson si očividně užívá, že se mu splnil jeho sen a chce předvést maximum, což mu ale nelze mít za zlé. V tom se nápadně podobá svému hrdinovi, megalomanskému režisérovi Carlu Denhamovi, který je pro svůj film schopen udělat cokoliv a smrt svých filmařů komentuje pravidelně slovy: "Každý, kdo zemřel, tak zemřel pro tento film. Pro to, čemu věřil, a to je dobře." Jackson tak neváhá emoce z diváků doslova ždímat, a leckdy balancuje opravdu na hraně kýče (například ve scénách, v nichž se King Kong s Ann kochá západem slunce) či sklouzává k patosu (v promluvách mladého Jimmyho a důstojníka Hayese).

Nadsázka

Jindy ale zase King Kong pobaví nadsázkou: jako tehdy, když Ann prchá ostrovním prehistorickým rájem, kde za každým ještěrem vyleze ještě větší ještěr a za každým stromem číhají pozoruhodná přerostlá útočící stvoření nepopsatelného druhu. Výborná je scéna setkání filmařů s domorodci, děsivé domorodé dítě svou strnulostí a výrazem upomíná na hrdiny japonských hororů. King Kong umí pobavit i vyděsit, nadchnout i dojmout, chladným ale nenechá nikoho.

King Kong
187 minut, USA 2005, distribuce Bontonfilm
Režie: Peter Jackson
Scénář: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens
Kamera :Andrew Lesnie
Střih: Jamie Selkirk
Hudba: Howard Shore
Hrají: Naomi Wattsová (Ann Darrowová), Jack Black (Carl Denham), Adrien Brody (Jack Driscoll), Jamie Bell (Jimmy) a další
Webové stránky filmu:
www.kingkong.cz

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy