Kdo získal Nobelovu cenu za literaturu v posledních dvaceti letech?

Kdo získal Nobelovu cenu za literaturu v posledních dvaceti letech?
2012: Mo Jen. Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2012 získal v zahraničí patrně nejvydávanější čínský autor Mo Jen. Za své literární dílo, které zahrnuje například romány  Rajský zpěv o česneku (1988),  Santalová muka (2001), Strasti životů a smrtí (2006) či zatím poslední Žabí děťátka (2009), získal Mo Jen nepočítaně literárních cen či nominaci na ně - za všechny jmenujme například Mao Dun Literature Prize pro rok 2011. Českému čtenáři zatím neznámého autora představí nakladatelství Dauphin, které připravuje k vydání některé z jeho povídek.
2011: Tomas Tranströmer. Minulá literární cena připadla autorovi, který je mimo svou zemi relativně neznámý. Naštěstí tou zemí je Švédsko, z něhož pochází i Alfred Nobel. Kromě toho to není romanopisec, ale básník, takže Švédská akademie dala přednost jeho schopnému, lyrickému jazyku. Porota ho ocenila za ,,zhuštěné, přesto průzračné obrazy, jež nám poskytují nový pohled na realitu". Pokud by měl o jeho dílo zájem český čtenář, buď se musí naučit švédsky, vyhledat si cizojazyčný překlad, nebo se spokojit s několika málo ukázkami v časopise nebo antologii švédské poezie.
2010: Mario Vargas Llosa. V sérii evropských vítězů nového tisíciletí je Llosa jednou z výjimek, důležité však je, že tento peruánský autor dokázal zaujmout porotu Švédské akademie. ,,Jeho zmapování struktur moci i jeho pronikavé zobrazování odporu, revolty a porážky jednotlivce" se stalo klíčem k výhře. Nejvýrazněji se v literárním světě proslavil hned ve svých začátcích. V šedesátých letech s knihami Město a psi, která bez obalu popisovala drsné podmínky vojenského lycea, a Zelený dům, který definoval autorův formální styl, v němž dochází k prolínání vrstev a rovin vyprávění. Česky vyšly obě dvě, celkem pak přes deset titulů, například Keltův sen a Vypravěč.
2009: Herta Müllerová. Německá spisovatelka původem z Rumunska nejspíš napsala svůj vůbec nejlepší román právě v roce, kdy jí zavolali ze Švédska, že obdržela Nobelovu cenu. Šlo o Rozhoupaný dech, v němž nahlédla do ukrajinského gulagu. Porota ve svém zdůvodnění vyzdvihla její přístup, který ,,s koncentrovaností poezie a upřímností prózy zobrazuje krajinu vyděděnců". Typický je pro ni silný antikomunistický apel, který je dán životní zkušeností a projevuje si i činy. Česky vyšlo kromě Rozhoupaného dechu ještě Srdce bestie.
Foto: Profimédia
Kultura Kultura
11. 10. 2012 11:40

Do galerie držitelů Nobelovy ceny za literaturu přibyla letos povídkářka Alice Munro, loni Mo Jen, druhý laureát nejprestižnější literární ceny z Číny. Kdo jsou jeho předchůdci a co jste si od nich mohli přečíst v češtině? A kdo odmítl Nobelovu cenu převzít, protože nepřijal nikdy žádnou cenu?

 

Právě se děje

Další zprávy