Kdo si letos do koše nadělí Oscara?

AP, Reuters, ČTK, kul
29. 12. 2006 13:03
Los Angeles - O Oscara za nejlepší film se bude ucházet 307 snímků. Ale ať vyhraje kdokoli, dárkový koš si neodnese.

Akademie filmových umění a věd se dokonce dohodla s berním úřadem, že se zašlou daňové formuláře všem osobnostem, které dostaly koše s dary v hodnotě kolem 100 tisíc dolarů i na letošním udílení Oscarů

"Ať pražíte popkorn nebo hrajete ve filmu, musíte platit daně," prohlásil komisař úřadu Mark Everson s tím, že pro hvězdy žádné úlevy neplatí.

Babel
Babel | Foto: Festival v Cannes

Proti luxusním dárkovým košům, jimiž jsou obdarovávány celebrity i při udělování filmových Zlatých globů, nedávno vystoupil herec Edward Norton.

Řekl, že je zděšen marnotratnými pozornostmi, jimiž jsou hvězdy zahrnovány, zatímco mnozí diváci sledující tyto ceremoniály si musejí utahovat opasky, aby měli z čeho zaplatit nájem a nakrmit děti.

"Mám na mysli dary za takové sumy, z nichž by mohla rodina s nízkými příjmy žít celý rok - koše, jež dostávají darem lidé, kteří už beztak mají fůru peněz. Je to deprimující a považuji to za trapné," uvedl v listopadu. Pořadatelé vrcholu filmové sezóny mu teď dali za pravdu.

Čtěte také:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

O sošku od akademie v nejprestižnější "domácí" kategorii Nejlepší film bude podle nejnovější zprábvy akademiků soutěžit 307 titulů, které splnily podmínky. Premiéra do 31. prosince a promítání v některém z losangeleských kin po dobu nejméně sedmi po sobě jdoucích dní.

Největší šanci nezískat dárkový koš mají ovšem podle médií jen tvůrci pětice filmů. Patří sem Scorseseho krimi Skrytá identita, film o setkávání kultur Babel, Eastwoodovy válečné Dopisy z Iwo Jimy, Frearsova Královna a muzikál Dreamgirls.

O jejich šanci svědčí i nominace na Zlaté glóby považované za test na Oscary. Někteří kritici (nejnověji z magazínu Hollywood Reporter) k favoritům řadí i paradokumentaristický Let 93 o útocích z 11. září.

Johny Depp
Johny Depp | Foto: Falcon

Zato komerční vítěz roku je už znám. Pokračování Pirátů z Karibiku v čele s Johnnym Deppem lámalo jeden rekord za druhým a podle analytiků napomohlo k tomu, že se zastavil propad návštěvnosti a oproti loňku se v Americe tržby z kin zvedly o pět procent.

Příští rok mají být obdobným tahákem "trojky" - tedy další piráti s podtitulem Konec světa spolu se třetím Shrekem a třetím Spidermanem.

 

Právě se děje

Další zprávy