Kdo dostane Cenu české filmové kritiky? Největší šanci má film Špína o znásilnění

ČTK ČTK
2. 1. 2018 20:53
Slovensko-české drama Špína Terezy Nvotové vévodí nominacím na Ceny české filmové kritiky za rok 2017, má celkem šest šancí na vítězství. Po pěti nominacích posbíraly snímky Křižáček a Bába z ledu. Nominaci získalo celkem 12 filmů. Ceny, které vznikly jako alternativa k mainstreamovějšímu Českému lvu a které organizuje Sdružení českých filmových kritiků, se budou předávat 27. ledna 2018. Čeští lvi pak najdou své majitele 10. března.
Oficiální trailer k filmu Špína | Video: Bfilm
Nominace na Ceny české filmové kritiky 2017
Autor fotografie: CinemArt

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2017

Nejlepší film: Bába z ledu, Křižáček, Špína
Nejlepší dokument: Červená, Richard Müller: Nepoznaný, Sama
Nejlepší režie: Bába z ledu, Křižáček, Špína
Nejlepší scénář: Bába z ledu, Křižáček, Špína
Nejlepší ženský herecký výkon: Bába z ledu - Zuzana Kronerová, Kvarteto - Barbora Poláková, Špína - Dominika Morávková
Nejlepší mužský herecký výkon: Bába z ledu - Pavel Nový, Křižáček - Karel Roden, Masaryk - Karel Roden
Nejlepší audiovizuální počin: 8 hlav šílenství - výtvarná koncepce (Anna Krtičková, Marta Nováková), Křižáček - kamera (Jan Baset Střítežský), Špína - kamera (Marek Dvořák)
Objev roku: Robin Kvapil - Všechno bude fajn, Tereza Nvotová - Špína, Apolena Rychlíková - Hranice práce
Projekty mimo kinodistribuci: Bo Hai - Dužan Duong, Hranice práce - Apolena Rychlíková, Saša Uhlová, Pěstírna - Andy Fehu

Celovečerní hraný debut Terezy Nvotové Špína vypráví o mladé Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, dívku doženou až k pokusu o sebevraždu. Lena se kvůli tomu ocitne na psychiatrické klinice a hledá nový začátek.

Špínu čeští kritici nominovali v kategoriích film roku, režie, scénář, díky kameře Marka Dvořáka má film šanci i v kategorii audiovizuální počin roku, nominována byla i představitelka hlavní role Dominika Morávková a kameraman Marek Dvořák. Tereza Nvotová se uchází i o cenu pro objev roku.

S pěti nominacemi Špínu stíhají loňský vítěz karlovarského Křišťálového glóbu Křižáček, snímek Václava Kadrnky, a Bába z ledu Bohdana Slámy.

Roden proti Rodenovi

V herecké kategorii konkuruje Karel Roden sám sobě s nominacemi za svůj výkon v Křižáčkovi a v Masarykovi. Soupeřem mu je Pavel Nový za roli otužilce v Bábě z ledu.

Jeho kolegyně Zuzana Kronerová se o cenu pro nejlepší herečku utká kromě Dominiky Morávkové i s Barborou Polákovou, jež novináře zaujala v novince Miroslava Krobota Kvarteto.

Dvě nominace, na objev roku i v kategorii mimo kino, má dokumentární film Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál. Mezi dokumenty uvedenými v kinech bodovaly tituly Červená, Richard Müller: Nepoznaný a dokudrama Sama. 

 

Právě se děje

Další zprávy